Burse - Fonduri mutuale

Calburean are un imperiu de 420 mil. euro pe Bursa

Calburean are un imperiu de 420 mil. euro pe Bursa

Click pentru imaginea marita

18.07.2007, 18:45 33

Gheorghe Calburean, actionarul majoritar al Dafora Medias (DAFR - simbolul bursier), prin intermediul careia controleaza si Condmag Brasov (COMI), ia in calcul o fuziune intre cele doua companii din care ar rezulta un grup integrat cu operatiuni la nivel international. In urma unei astfel de fuziuni, Calburean ar controla o companie de peste 420 mil. euro.
Gheorghe Calburean, 50 de ani, a castigat de la inceputul anului circa 150 mil. euro din cresterea pe bursa a celor doua companii pe care le controleaza, Dafora Medias si Condmag Brasov, averea lui ridicandu-se la aproape 200 mil. euro. Calburean, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri de pe piata de capital, a fost prezent ieri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu ocazia inceperii tranzactionarii actiunilor Condmag la categoria a II-a a BVB.
"Fuziunea e o alternativa pe care deocamdata nu o avem in vedere, pentru ca anul acesta e imposibil de realizat din cauza transferului Dafora pe Bursa de Valori. Intr-un an sau doi, in functie de discutiile pe care le vom avea si cu ceilalti actionari, luam in calcul posibilitatea de a uni cele doua companii intr-una singura", a declarat pentru ZF, Gheorghe Calburean.
Dafora Medias, compania fanion a lui Calburean, si-a inceput ascensiunea pe bursa RASDAQ in urma cu un an, dupa ce omul de afaceri, care detinea atunci aproape 75% din companie, a inceput sa vanda pachete de actiuni pe piata pentru a atrage investitori in companie. "Am inteles ca numai vanzand o parte din actiuni pot atrage investitori noi si bani noi in companie si ca prin cresterea lichiditatii va exista un interes mai ridicat din partea investitorilor, iar compania va fi corect evaluata. Am cautat investitori institutionali importanti, care sa atraga dupa ei alti investitori", a explicat Calburean.
Aceasta strategie a permis intrarea in actionariat a unor fonduri de investitii importante si cresterea lichiditatii si a vizibilitatii companiei, care a ajuns in prezent la o capitalizare de 300 mil. euro, fata de doar 5 mil. euro la inceputul lui 2006. Calburean controleaza in prezent circa 55% din Dafora.
Unul dintre primii investitori care au intrat in actionariatul Dafora este fondul de investitii american Julius Baer International Equity Fund, aflat printre cei mai mari investitori institutionali de pe Bursa. Calburean intentioneaza sa transfere si Dafora pe BVB, demersurile in acest sens fiind deja incepute.
"Dupa ce vom finaliza majorarea de capital vom depune dosarul la BVB pentru transferul Dafora la cota Bursei", a declarat Calburean. El a mai spus ca spera ca Dafora sa vina pe Bursa in doua-trei luni. De asemenea, el intentioneaza sa ceara in sase luni transferul actiunilor Condmag la categoria I a BVB. Calburean a intrat in actionariatul Condmag Brasov in toamna anului trecut, cand a cumparat, prin intermediul Dafora, un pachet de 25% din actiuni. Recent, el a mai cumparat 17% din Condmag majorandu-si participatia la 42%. Potrivit legislatiei pietei de capital, Dafora va trebui sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie pentru restul de actiuni. Condmag are in prezent o capitalizare bursiera de 127 mil. euro.
"Am urmarit Condmag de circa 3-4 ani de zile si am vrut sa intram mai devreme in companie. Condmag este cea mai buna companie romaneasca de servicii in domeniul de petrol si gaze", a spus Calburean.
El mai spune ca va continua strategia de finantare a companiilor sale pe piata de capital, dupa ce a incheiat cu succes o majorare de capital la Dafora prin care a atras in companie 38 mil. euro.
Actiunile Condmag Brasov (COMI) au inregistrat o scadere de 3,4% in prima zi de tranzactionare la categoria a II-a a Bursei de Valori, dupa ce incepusera sedinta cu o crestere de 7%. Ultimul pret a fost de 2,25 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 124 mil. euro.


Vedetele ramase pe RASDAQ

Actiunile companiei de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si cele ale producatorului de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ) au facut spectacol ieri pe bursa RASDAQ, inregistrand cresteri de 10%, respectiv 17%, pe fondul unor tranzactii de peste 1,6 mil. euro. Ambele companii au anuntat majorari de capital, dar si intentia de a se transfera de pe RASDAQ pe BVB.
Prospectiuni, controlata de Ovidiu Tender, a ajuns astfel la o valoare de piata de 257 mil. euro, in timp ce Albalact, controlata de familia Ciurtin, are o capitalizare de 183 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO