Burse - Fonduri mutuale

Calcule ZF: Hidroelectrica ar putea da dividende cu un randament între 6,5% şi 7,8% aferente profitului bugetat pe 2023. Compania a realizat deja în T1/2023 jumătate din profitul net bugetat pentru 2023

Calcule ZF: Hidroelectrica ar putea da dividende cu un...

Autor: Liviu Popescu

03.07.2023, 07:30 3074

♦ În ultimii ani Hidroelectrica a depăşit estimările din BVC, iar din 2017 şi până în 2022 a dat dividende mai mari decât profiturile.

Pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli care prevede un profit net de 3,6 miliarde de lei în 2023 şi a promisiunii unei repartizări generoase către investitori, Hidroelectrica are un randament al dividendelor între 6,5% şi 7,8%, potrivit calculelor ZF, care au ţinut cont de intervalul de preţ din prospectul de listare.

„Societatea intenţionează să distribuie, cu titlu de dividende ordi­nare, minimum 90% din profitul net anual individual distribuibil al socie­tăţii începând cu exerciţiul financiar imediat următor ofertei. În plus, societatea ar putea decide printr-o hotărâre AGA să distribuie, după unica sa apreciere, dividende extraordinare din câştigul reportat al societăţii, dacă este utilizabil“, se arată în prospectul de listare.

Astfel, ZF a luat în calcul un scenariu care prevede repartizarea a 90% din profitul bugetat pe 2023 sub formă de dividende, adică o sumă de 3,3 miliarde de lei, ceea ce corespunde unui dividend de 7,32 lei pe acţiune. Pe baza limitei superioare de 112 lei, randamentul dividendului este de 6,5%, iar pe baza limitei inferioare de 94 de lei, randamentul ajunge la 7,8%. Cu cât reapartizarea din profit este mai mare, cu atât randamentul dividendelor creşte.

Acestea sunt doar calcule jurnalistice, statice – care iau în considerare doar cifrele prezentate în prospect şi în bugetul Hidroelectrica. Investitorii trebuie să ia în considerare faptul că deja compania a realizat în T1/2023 jumătate din profitul net bugetat pe anul 2023, dar şi faptul că odată intrate la tranzacţionare acţiunile H2O vor varia în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO