Burse - Fonduri mutuale

Capital Partners a.s., suspectata de tranzactii excesive

27.05.2010, 23:06 49

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respinscontestatia depusa de firma de investitii Capital Partners a.s. dinCehia impotriva interdictiei de a mai activa pe piata locala decapital. Decizia de respingere a contestatiei si de mentinere ainterdictiei de a activa pe piata locala a fost fundamentata deCNVM prin faptul ca societatea Capital Partners a desfasurat peteritoriul Romaniei servicii de investitii financiare neautorizateprin intermediul unui agent delegat neautorizat sau al uneisucursale neautorizate.

Totodata, reprezentantii institutiei de reglementare spun caexista suspiciuni cu privire la o conduita inadecvata a societatiifata de investitorii romani, respectiv prin tranzactionareaexcesiva denumita "churning" - activitate frauduloasa inconformitate cu prevederile Directivei europene MiFID, potrivitbuletinului saptamanal emis de Comisie.

Tranzactionarea excesiva reprezinta o practica lipsita de eticaprin care unii brokeri le sugereaza clientilor sa tranzactionezeexcesiv pentru a-si majora incasarile din comisioane deintermediere.

Prejudiciul material si demonstrarea, respectiv sanctionareabrokerului cad in sarcina Bancii Nationale a Cehiei, autoritateacompetenta din tara de origine, avand in vedere ca firma cehaCapital Partners a intrat pe piata de capital din Romania in bazaliberei circulatii a serviciilor financiare, conform directiveiMiFID, si se supune legilor din Cehia.

CNVM a constatat ca firma de investitii ceha desfasura directservicii si activitati de investitii pe teritoriul Romaniei sauutilizand ca intermediar societatea romaneasca Capital Group ofCentral Europe SRL (societate care nu este autorizata de CNVM sinici nu este notificata ca avand calitatea de agent delegat). Maimult, la CNVM au fost inregistrate un numar de sase sesizarireferitoare la activitatea Capital Group of Central Europe, innumele Capital Partners a.s, de promovare agresiva a unor serviciide investitii financiare prin telefoane insistente, agasante.

Potrivit Comisei, reprezentantii Capital Group of Central EuropeSRL activau ca brokeri, strangeau bani de la investitori, incheindcontracte in numele Capital Partners, desi nu erau autorizati safaca acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24