Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cele mai mari trei investiţii ale fondurilor de pensii Pilon II la Bursa de Valori: Hidroelectrica (5,1 miliarde de lei), OMV Petrom (4,8 mld. lei), Banca Transilvania (4,6 mld. lei)

Care sunt cele mai mari trei investiţii ale fondurilor...

Autor: Liviu Popescu

07.11.2023, 07:00 2386

Cele şapte fonduri au 9,5% din capitalul social al Hidroelectrica, 13,5% din Petrom şi 25,8% din Banca Transilvanial În cazul Hidroelectrica, viitorii pensionari ai României au ajuns al doilea cel mai mare acţionar, după statul român (80%).

Hidroelectrica (5,1 mld. lei), OMV Petrom (4,8 mld. lei) şi Banca Transilania (4,6 mld. lei) sunt cele mai mari trei investiţii din portofoliul de acţiuni al celor şapte fonduri de pensii private Pilon II pe fondul domeniului de activitate al acestor companii şi al rolului companiei în economie şi în contextul politicii de remunerare a investi­torilor cu dividende, arată datele agregate de ZF. Aceste trei investiţii – la cel mai mare producător de energie electrică din România, unicul producător de petrol şi gaze şi la cea mai mare bancă din ţară –, însumează 14,5 mi­liarde de lei şi reprezintă 58% din totalul investiţiilor în acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti ale fondurilor de pensii.

Raportat la activele totale ale Pilonului II de 117,2 mld. lei, investiţiile la cele trei companii – H2O, SNP şi TLV - reprezintă 12,4%. Circa 8 milioane de salariaţi români sunt participanţi la fondurile de pensii private Pilon II şi contribuie cu o parte din salariul brut lunar pentru ca economiile lor de bătrâneţe să fie administrate privat prin investiţii pe piaţa de capital, instrumente cu venit fix şi altele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO