Burse - Fonduri mutuale

Cât de mult contează un CEO în preţul acţiunilor listate la bursă?

Cât de mult contează un CEO în preţul acţiunilor...

Autor: Radu Bostan

20.03.2015, 15:30 532

Pe pieţele străine, numirea sau demisia unui Chief Executive Officer (CEO) la companiile cu mare vizibilitate provoacă forfotă în rândul acţionarilor, care se întreabă imediat dacă noul director are calităţile necesare pentru a le gestiona corect şi înmulţi banii investiţi. Acelaşi lucru nu este însă valabil şi pe bursa de la Bucureşti, care nu doar că duce lipsă de CEO „star“, dar unde nici investitorii nu sunt atât de preocupaţi să ştie numele executivului de la vârful firmei.

Săptămâna trecută, anunţul că Tidjane Thiam, unul dintre cei mai apreciaţi manageri din industria financiară mon­dială, va demisiona din fun­cţia de CEO al companiei britanice de asigurări Prudential plc pentru a prelua şefia grupului financiar elveţian Credit Suisse a împins valoarea primei firme în jos cu 2,8% şi a scumpit acţiunile celei de-a doua cu 6,6% în aceeaşi zi. În trecut, zvonurile privind starea de să­nă­ta­te a lui Steve Jobs, fondatorul şi fostul CEO al Apple Inc., chiar neconfirmate, mişcau valoarea de piaţă a companiei şi cu 10% în sus sau în jos în doar câteva minute.

Însă pe bursa de la Bucureşti cali­tă­ţile persoanei care se află în top managementul unei companii contează mai puţin pentru investitori decât cifrele fundamentale ale businessului, cum sunt profitul, gradul de îndatorare al companiei sau randamentul posibil al investiţiei.

„Prea puţin se ia în calcul un astfel de element greu de cuantificat, cu excepţia unor cazuri celebre, gen Jobs pentru Apple sau Mark Cuban. La noi nu am văzut astfel de CEO prodigioşi“, spune Dan Rusu, analist-şef la BT Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO