Burse - Fonduri mutuale

Ce mărfuri au înregistrat creşteri de peste 10% de la începutul anului

Ce mărfuri au înregistrat creşteri de peste 10% de la începutul anului

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

21.02.2012, 00:05 436

Unele mărfuri s-au scumpit puternic în mai puţin de două luni de la începutul acestui an, în topul creşterilor aflându-se argintul cu un avans de 19,1%, potrivit unui raport al casei de brokeraj poloneze X-Trade Brokers, care este prezentă în România printr-o sucursală.

"Preţul la cacao a cunoscut în primele 2 luni ale acestui an o adevărată revenire (de 14,1% - n. red.) după scăderea drastică de 64% marcată între februarie - decembrie 2011. Interesul din anul curent a fost susţinut de estimările de secetă şi o recoltă mai slabă în Africa de Vest şi Coasta de Fildeş. Cotaţiile ar putea cunoaşte în continuare aprecieri pe termen mediu, căutătorii de chilipiruri fiind atraşi de speculaţii pe cacao, mai ales dacă vremea continuă să afecteze producţia", spune Claudiu Cazacu, analist-şef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.

El mai spune că strategia marilor bănci centrale de a creşte masa monetară fac atractive investiţiile în metale preţioase, de unde şi aprecierea puternică pe care argintul şi aurul au înregistrat-o în acest debut de an. Preţul la aur a urcat de la începutul lui 2012 cu 10,3%. În sfera metalelor industriale, o performanţă deosebită a înregistrat-o staniul (cositorul) care a avansat cu 19,6% de la începutul anului.

Creşterile din debutul anului la petrol au luat prin surprindere traderii, în condiţiile în care cotaţia la ţiţei s-a majorat cu 11,4%, reprezentând cel mai rapid ritm de creştere din 2004, potrivit reprezentanţilor casei de brokeraj.

"Dincolo de climatul general mai optimist legat de economia globală şi de intervenţiile băncilor centrale, dinamica preţului petrolului a fost accentuată atât de sancţiunile UE şi ale SUA care au făcut foarte dificile operaţiunile financiare ale băncilor din Iran, cât şi de posibilitatea blocării exporturilor iraniene", a precizat Claudiu Cazacu.

De obicei, creşterile importante ale mărfurilor reprezintă un semnal că economia de la nivel mondial îşi revine, fapt ce creşte cererea de bunuri, mărfurile fiind primele care resimt această ofertă mai mare de pe piaţa internaţională. China este una dintre ţările care au alimentat în ultimii ani creşterea preţurilor la mărfuri datorită ritmului rapid de creştere economică.

Potrivit lui Cazacu, în cazul blocării strâmtorii Hormuz de către navele iraniene preţul petrolului ar putea urca până la 148 de dolari/baril, care este maximul istoric atins de petrol în 2008, iar în cazul în care lucrurile se liniştesc, cotaţia va coborî spre nivelul de 100 de dolari/baril. Ieri, preţul ţiţeiului a urcat cu 2,7%, ajungând la 105 dolari/baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO