Burse - Fonduri mutuale

Ce randament a avut în 2022 fiecare din cele zece fonduri de pensii facultative Pilon III din România: toate au fost pe minus

Ce randament a avut în 2022 fiecare din cele zece...

Autor: Liviu Popescu

01.02.2023, 07:00 8232

♦ De la minus 6,9% pentru AZT Vivace, minus 6% NN Activ, fiind singurele cu grad ridicat de risc, la minus 5,5% BCR Plus, minus 3% Raiffeisen Acumulare şi Pensia mea.

Zece fonduri de pensii facul­tative Pilon III, cele la care salariaţii români pot decide nivelul contribuţiei lunare între câteva zeci de lei şi până la 15% din venitul brut lunar, sunt prezente în România, fiind în mare parte admi­nis­tra­te de aceleaşi societăţi care investesc şi pen­tru fondurile de pensii obligatorii Pilon II.

În 2022 toate cele zece fonduri au fost pe minus din cauza scumpirilor accelerate care au pus presiune pe portofoliul de titluri de stat dar şi în contextul unor zile agitate pe piaţa de capital, atât la Bucureşti, cât şi pe bursele externe. Potrivit calculelor realizate de ZF de la ASF, scăderea medie ponderată pentru Pilonul III în anul 2022 a fost de 5,4%.

Din rândul celor zece fonduri, două sunt cu un grad ridicat de risc, adică au expunere mai mare pe segmentul de acţiuni şi tind să performeze mai bine când bursa merge bine, iar opt sunt catalogate ca fiind cu un grad mediu de risc. Cele două cu grad ridicat de risc – NN Activ şi AZT Vivace – au înregistrat în 2022 o scădere de 6% respectiv 6,9%, arată datele ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO