Burse - Fonduri mutuale

Ce recomandări au analiştii RCI pe acţiunile FP, BRD şi TLV?

Ce recomandări au analiştii RCI pe acţiunile FP, BRD şi TLV?

Autor: Adrian Ionut Cojocar

06.12.2011, 00:08 3535

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au cel mai mare potenţial de creştere în percepţia analiştilor casei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), ei menţinându-şi recomandarea de "cumpărare" pentru aceste titluri cu un preţ ţintă de 0,76 lei/unitate, mai mare cu 78,4% faţă de ultima cotaţie din piaţă, de 0,426 lei/unitate. La începutul anului, înainte de listarea fondului pe bursă, analiştii RCI aveau o ţintă de preţ de 0,96 lei/unitate pe titlurile Fondului Proprietatea.

"Noul manager a transformat fondul într-un investitor activ şi deja a obţinut câteva reuşite importante în lupta pentru creşterea transparenţei portofoliului", se arată în raportul băncii austriece.

RCI a condus consorţiul de brokeri care a intermediat listarea FP la bursă.

În privinţa băncilor, analiştii grupului Raiffeisen spun că pe fondul aşteptărilor privind o creştere economică lentă sau recesiune în regiunea Europei Centrale şi de Est, cu excepţia Poloniei, estimările de profit au fost reduse pe medie cu 18%. Ei cred că PIB-ul României va creşte cu 0,5% în 2012 şi 2,5% în 2013, fapt ce va limita extinderea sectorului bancar.

Cu toate acestea, analiştii băncii austriece sunt de părere că în urma corecţiilor severe ale titlurilor bancare o mare parte din veştile negative au fost deja incluse în preţuri, astfel că trei dintre titlurile bancare din regiunea ECE au primit note mai bune din partea austriecilor, printre acestea numărându-se acţiunile Erste Bank (EBS) şi cele ale Băncii Transilvania (TLV).

Ei recomandă cumpărarea titlurilor Erste şi estimează un preţ "corect" de 16 euro pentru o acţiune faţă de cotaţia de ieri de 13,735 euro/titlu la bursa din Viena.

Analiştii Raiffeisen Capital & Investment au schimbat recomandarea pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) din "menţinere" în "cumpărare" şi au un preţ ţintă în acest moment de 1,23 lei/unitate, cu 32% peste cotaţia de ieri a acţiunilor băncii româneşti, de 0,931 lei/unitate. "Principalul motor de creştere al creditării va fi segmentul firmelor având în vedere că Banca Transilvania este mai competitivă pe segmentul corporate al creditelor în euro decât era cu câţiva ani în urmă. Segmentul creditelor de retail în lei ar putea să fie susţinut de noile reglementări legislative de a reduce creditarea în valută", spun analiştii RCI.

Ei estimează că profitul Băncii Transilvania va urca cu 16,5% anul viitor, la 193,8 mil. lei şi previzionează că banca va încheia anul în curs cu un avans de 24% la nivelul profitului net.

Analiştii Raiffeisen au menţinut ţinta de preţ pe titlurile celei mai mari bănci listate pe bursă, BRD, şi au redus preţul ţintă pentru aceste acţiuni cu 9,2%, la 11,8 lei/unitate. Preţul ţintă estimat este cu 9,2% mai ridicat decât cotaţia din piaţă de ieri, de 10,8 lei/unitate. Analiştii RCI cred că BRD va atinge anul viitor cea mai scăzută rentabilitate a capitalurilor proprii, respectiv de 12,1%, comparativ cu una de 13,4% estimată pentru acest an şi cu cea din 2009, care a depăşit 25%. Totuşi din anul 2013 ei cred că rentabilitatea băncii se va îmbunătăţi uşor, la 13,1%.

Pentru 2011 analiştii băncii austriece estimează un profit net de 819,7 mil. lei la BRD, în uşoară creştere faţă de cel previzionat pentru acest an, de 808,9 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO