Burse - Fonduri mutuale

Cele mai fierbinti tranzactii incep azi la Bursa

Cele mai fierbinti tranzactii incep azi la Bursa

Investitorii dornici de senzatii tari pot cere brokerului sa le imprumute bani ca sa cumpere actiuni.

11.06.2007, 22:45 75

Primele cumparari de actiuni cu bani imprumutati de la broker vor avea loc astazi la Bursa de Valori Bucuresti, BT Securities fiind prima societate de brokeraj care va oferi clientilor aceasta posibilitate.
Alte societati de brokeraj pregatesc produse similare, conform informatiilor din piata, astfel ca posibilitatea de a cumpara actiuni pe Bursa cu banii imprumutati de la broker s-ar putea generaliza pe piata in urmatoarele luni, iar aceasta ar putea impulsiona cotatiile actiunilor listate, mai ales ca operatiunea inversa - vanzarea de actiuni imprumutate - nu este inca posibila. "Oferim posibilitatea clientilor de a le finanta achizitiile de actiuni pana la 100% in cazul existentei unor garantii," spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Conform directorului general al Bursei, Stere Farmache, nicio societate nu a realizat pana acum tranzactii in marja, desi cadrul legal si cel tehnic exista inca de anul trecut.
Cumpararile cu bani de imprumut pot creste nivelul de risc de pe Bursa, in conditiile in care o variatie de 1% a unei actiuni este amplificata pana la un procent de cateva ori mai mare in portofoliile investitorilor care tranzactioneaza astfel, iar acestia risca sa piarda toata investitia daca piata scade puternic.
Actiunile Impact au crescut vineri cu 14%, dar daca un investitor ar fi cumparat cu bani imprumutati de la broker si finantand doar o treime din achizitie din bani proprii ar fi avut un castig de peste 40% intr-o singura zi.
Multi investitori apelau si pana acum la credite, dar de la banci, pentru a investi in actiuni si a-si multiplica castigurile, dar creditul acordat de broker va fi mult mai usor de luat si in plus investitorul nu trebuie sa dovedeasca existenta unor venituri din care sa ramburseze creditul, asa cum se intampla la banci. Societatea va permite cumpararea in marja pentru o lista de 12 actiuni - cele mai lichide de pe piata, pentru achizitionarea altor titluri fiind necesara o aprobare speciala, spune Rares Nilas.
Tranzactiile in marja sunt utilizate cu precadere de speculatori, astfel ca acestea ar putea impulsiona lichiditatea de la Bursa de Valori. De la inceputul anului, la Bursa, valoarea medie zilnica a tranzactiilor a fost de circa 17 milioane de euro, redusa in comparatie cu tarile din regiune. In Polonia, de exemplu, valoarea medie zilnica a tranzactiilor se ridica la circa 100 de milioane de euro.
Conform legislatiei in vigoare, brokerii pot finanta pana la 50% din actiunile cumparate de investitor fara ca acesta sa dispuna de o alta garantie decat pachetul de actiuni cumparat.
Pe de alta parte, daca clientul aduce in garantie alte actiuni din portofoliu, noile achizitii pot fi finantate in integralitate, conform directorului general al BT Securities. "Exista multe portofolii de actiuni pe care investitorii le tin imobilizate, iar prin cumpararile in marja acestea pot fi valorizate", spune el
Finantarea acordata de broker functioneaza in cazul BT Securities ca o linie de credit, astfel ca investitorul plateste dobanda doar pe perioada cat utilizeaza banii.
Dobanda perceputa de societate este de 12,5% pe an, iar contractul de creditare se incheie pe o perioada de sase luni, putand fi prelungit ulterior.
Investitorul este obligat sa detina in permanenta actiuni cumparate in marja si garantii care sa reprezinte 135% din valoarea creditului. Daca portofoliul scade sub aceasta valoare, investitorul trebuie sa mai vina cu bani de acasa sau brokerul ii vinde automat din actiuni pentru a nu risca sa piarda banii imprumutati. BT Securities dispune in prezent de circa 5 mil. euro pentru finantarea achizitiilor de actiuni ale clientilor, suma provenind din surse proprii si dintr-un credit bancar de la Banca Transilvania, conform lui Rares Nilas.
Singurele produse financiare tranzactionate in marja in prezent sunt contractele futures de la Bursa din Sibiu. Acestea au la baza tot actiunile de la Bursa din Bucuresti, astfel ca tranzactionarea in marja va reprezenta o concurenta fata de piata de la Sibiu.
Unul din avantajele cumpararilor in marja este faptul ca investitorul nu este legat de o anumita scadenta cand se angajeaza sa vanda sau sa cumpere. Un alt avantaj il reprezinta reducerea riscului de contraparte, afirma directortul BT Securities. "Lichiditatea de la Bursa din Bucuresti este mai ridicata, astfel ca se reduce riscul de a nu avea unde sa vinzi o actiune atunci cand piata o ia in jos, asa cum se intampla uneori la Sibiu," spune Rares Nilas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO