Burse - Fonduri mutuale

Corecţiile parcă nu se mai opresc. Acţiunile au scăzut opt şedinţe la rând

Corecţiile parcă nu se mai opresc. Acţiunile au scăzut opt şedinţe la rând

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

24.11.2011, 00:06 835

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis miercuri în scădere, pentru a opta se­siune consecutiv, cu 1,4%, după o şedinţă în care prudenţa jucătorilor a limitat lichi­di­tatea de pe segmentul acţiunilor la 10,85 mil. lei, cel mai redus nivel din această lună. "Astăzi (miercuri, n.r) s-a putut observa cât de importantă este ac­ţiunea FP pentru piaţa locală de capital. Sus­pendarea titlului FP pentru AGA şi scăderea motivaţiei de a cumpăra SIF-uri, ca urmare a amânării deciziei finale asupra proiectului de lege, au dus la scăderea drastică a lichidităţii", a declarat Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Totodată, indicele general al pieţei, BET-C, a atins miercuri cel mai scăzut nivel din 5 octombrie. Cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au încheiat şedinţa la cotaţii în medie cu 1,7% mai mici.

Acţiunile SIF-urilor au consemnat scăderi de până la 2,5%, iar titlurile Fondului Proprietatea nu s-au tran­zac­ţionat pentru că are loc AGA. Astfel, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acestor acţiuni, a coborât cu 1,6%.

"Numărul investitorilor care specu­lea­ză pe termen mediu pare din ce în ce mai mic, aceştia preferând să iasă din piaţă şi să aştepte vremuri mai bune", a spus Dărăbuţ.

Analistul Tradeville crede că în piaţă au rămas două categorii de investi­tori, respectiv cei care tranzacţionează pe termen scurt şi foarte scurt, care sunt mulţumiţi de nivelul ridicat de vola­ti­li­tate, şi cei care investesc pe perioade foarte lungi (5-10 ani), aceştia fiind în cău­tarea unor acţiuni care se vând la preţuri foarte scăzute faţă de valoarea lor intrinsecă.

Acţionarii Fondului au decis miercuri modificarea modalităţii de vot, în sensul că o acţiune va da dreptul la un vot, şi au aprobat bugetul pentru anul viitor. Discuţiile despre redu­ce­rea capitalului social cu 240,3 mil. lei au fost amânate însă, din lipsă de cvorum, pentru vineri, la a doua convocare.

Câştigători şi perdanţi la bursă

Acţionarii FP au mai aprobat miercuri şi unele modificări la statut. Astfel, administratorul va putea lua singur decizii privind tranzacţii cu titluri a căror valoare nu depăşeste 20% din totalul activelor imobilizate.

Proiectul legislativ pentru majo­ra­rea pragului de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din acţiuni, este înscris pe or­dinea de zi a şedinţelor de luni şi marţi de săptămâna viitoare din plenul Ca­me­rei Deputaţilor, dar nu este sigur dacă vor avea loc discuţii pe tema acestei iniţiative. Proiectul a figurat şi în această săp­tămână pe ordinea de zi a şedinţelor de plen, însă nu a fost discutat.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut miercuri cu 1,74%.

Transferurile cu acţiuni au însumat 10,85 mil. lei (2,5 mil. euro), sumă de cinci ori mai redusă decât rulajul din sesiunea precedentă, de 55,84 milioane lei (12,8 mil. euro). Un rulaj mai redus decât miercuri a fost înregistrat la BVB în data de 25 octombrie, de 9,88 mil. lei.

Bursele europene afişau scăderi de până la 0,8% la finalul sesiunii locale, iar ac­ţiunile de pe Wall Street au început de ase­menea tranzacţiile de miercuri în scă­dere.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor SIF, după ce acţiunile Erste Bank (EBS) au scăzut ieri cu 5,5%, până la un nou minim pentru acest an, de 48,05 lei/unitate. Cele cinci societăţi de investiţii financiare au consemnat ieri pierderi în medie de 2%, după ce în precedentele două zile au pierdut circa 10% din valoare.

  • Acţiunile Biofarm Bucureşti (BIO), după ce SIF Banat-Crişana a achiziţionat recent un pachet de 2,25 mil. titluri reprezentând 0,2% din companie. Valoarea transferului s-a ridicat la 441.000 de lei şi s-a derulat la un preţ de 0,196 lei/unitate.

  • Evoluţia pieţelor internaţionale, după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri cu o scădere de 1,7% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalii indici europeni înregistrau corecţii asemănătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24