Burse - Fonduri mutuale

Creşterile de tarif şi exporturile de energie au dublat profitul Transelectrica în T3

Ion-Toni Teau a preluat funcţia de director executiv al Transelectrica în luna mai. El a condus anterior operaţiunile austriecilor de la Lasselsberger în România şi ale Sanex Cluj-Napoca

Ion-Toni Teau a preluat funcţia de director executiv al Transelectrica în luna mai. El a condus anterior operaţiunile austriecilor de la Lasselsberger în România şi ale Sanex Cluj-Napoca

Autor: Radu Bostan

17.11.2014, 00:07 601

Transelectrica (simbol bursier TEL) şi-a accelerat creşterea profitului în trimestrul al treilea, raportând un avans de 166%, până la 76,7 milioane de lei (17,4 mil. euro), susţinut de majorarea tarifelor de transport al energiei. Veniturile companiei au urcat cu 10% până la 634 milioane de lei (144 mil. euro) în trimestrul al treilea.

Pe bursă, titlurile TEL au crescut cu 1,93% în şedinţa de vineri, după anunţarea rezultatelor financiare, până la cotaţia de 29,1 lei pe unitate. De la începutul anului, ac­ţiunile Transelectrica s-au apreciat cu 84%, cel mai mare avans anual din rândul acţiunilor lichide. Valoarea de piaţă a companiei a urcat cu 975 mil. lei. În prezent, capita­li­zarea com­pa­niei este de 2,1 miliarde de lei (477 mil. euro).

Deşi volumul total de energie tarifat a scăzut cu 2% faţă de anul trecut, veniturile operaţionale ale Transelectrica au urcat cu 16%, la 1,95 miliarde de lei, iar profitul operaţional (EBITDA) a crescut cu 48%, la 607 milioane de lei, în primele nouă luni.

Transportatorul de energie a anunţat un profit net de 303 milioane de lei (68 mil. euro), rezultat mai mult de dublu faţă de cel din perioada similară a anului trecut şi susţinut de două majorări succesive ale tarifului de transport. Acesta este format din două taxe – una este percepută pentru energia injectată în reţea de centralele electrice, cealaltă este încasată atunci când energia este extrasă din sistem de consumatori. Taxele au valori dife­ren­ţiate în funcţie de zona geografică de pro­ducţie sau consum, iar în final ambele com­ponente se regăsesc în factura de electricitate.

Tariful mediu de transport a fost majorat anul acesta de Autoritatea Naţională de Re­glementare în Domeniul Energiei (ANRE) în două etape: de la o medie de 21,16 lei/MWh pentru anul 2013 la 22,16 lei/MWh de la 1 ia­nua­rie şi apoi la 22,5 lei/MWh de la 1 iulie, echi­valent cu o creştere totală de 6,3% faţă de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO