Burse - Fonduri mutuale

Cu producţia închisă, Prodplast se apucă de investiţii pe bursă

Cu producţia închisă, Prodplast se apucă de investiţii pe bursă

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

09.04.2012, 00:04 1139

Consiliul de Supraveghere al Prod­plast Bucureşti (PPL) va fi mandatat să realizeze investiţii de până la 5 milioane de euro pe piaţa de capital la cererea omului de afaceri Florin Pogonaru, care controlează indirect 51,49% din ca­pitalul producătorului de mase plastice.

Banii ar urma să fie folosiţi pentru cumpărarea de acţiuni în cadrul unor oferte publice iniţiale, majorări de capital la firme listate, investiţii în titluri cu lichiditate ridicată şi participarea la capitalizarea unor fonduri de investiţii.

Propunerea lui Pogonaru figurează pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor (AGA), programată pe 27 aprilie. Firma a anunţat recent că îşi va întrerupe activitatea pe termen nedeter­minat de la 1 mai, în urma începerii unui proces de relocare.

Acţionarii Prodplast au decis în 2008 divizarea producătorului de mase plastice în două firme, dintre care una cu activităţi imobiliare, care deţine terenurile şi clădirile din Bucureşti, eva­luate la 206,3 milioane de lei la acel moment. Anul acesta contractul dintre Prodplast şi Prodplast Imobiliare (PPLI), compania care deţine terenul, a expirat, iar producătorul de mase plastice a fost obligat să se relocheze. Vechile hale de producţie situate lângă piaţa Obor vor fi demolate.

Pogonaru, care ocupă şi poziţia de preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), deţine concertat cu alte firme 51,49% din acţiunile Prodplast, iar SIF Oltenia controlează 23,63% din titluri.

Cifra de afaceri a producătorului de mase plastice a crescut anul trecut cu 11%, la 53,8 milioane de lei (12,7 mi­lioane de euro), iar profitul aproape s-a dublat, la 2,9 mil. lei (691.000 de euro).

Prodplast a început încă de anul trecut să investească pe bursă. Compania a cumpărat acţiuni în valoare de circa 15,46 mil. lei (3,64 mil. euro) la SIF-uri, Transgaz şi Electromagnetica, dar şi un pachet de circa 6% din producătorul de ulei Argus Constanţa, pe care l-a vândut cu un profit de 12% (860.000 de lei), potrivit raportului anual. Portofoliul pe care compania îl avea la finalul anului valorează în prezent pe bursă circa 8,5 mil. lei, dar Prodplast a mai cumpărat între timp acţiuni la SIF Oltenia, conform raportărilor de pe bursă.

SIF Oltenia deţine 23,6% din acţiunile Prodplast, iar SIF Banat-Crişana (SIF1) are o participaţie de circa 6%.

Acţiunile Prodplast, listate la BVB, au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri la un preţ de 0,9 lei. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de 15,36 milioane de lei (3,5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO