Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii inca isi fac curaj

14.11.2006, 18:59 16

SIF-urile au ramas preferatele investitorilor de pe Bursa, cu toate ca ieri au scazut in medie cu 1,82%, pe fondul unei lichiditati mai scazute decat saptamana trecuta.
Intreaga piata a urmat SIF-urile, BET ramanand intreaga sedinta pe rosu. Brokerii sunt de parere ca piata se afla in expectativa, iar scaderea inregistrata in ultima sedinta se datoreaza unei lipse a cumparatorilor. Ei raman insa optimisti in ceea ce priveste potentialul de crestere al cotatiilor societatilor de investitii pe termen mediu.
"Este o reactie absolut normala a pietei la cresterile din ultima perioada. Nimeni nu spera la o revenire pe SIF-uri. Cred ca este necesara o perioada de consolidare pentru ca societatile de investitii sa continue trendul ascendent", spune Bogdan Barbieru, director de operatiuni la Vanguard.
Indicele BET-FI a scazut ieri cu 1,82%, pe fondul unei valori totale de tranzactionare a SIF-urilor de 10,1 mil. euro (35,6 mil. lei). La o lichiditate totala a Bursei de 13,7 mil. euro (48,2 mil. lei), tranzactiile cu titlurile societatilor de investitii au reprezentat circa 74% din total. SIF Oltenia si SIF Moldova au tinut din nou capul de afis, fiind primele doua actiuni din piata ca lichiditate si inregistrand in acelasi timp pierderi importante. SIF Oltenia a scazut ieri cu 2,86%, pe fondul unui rulaj de 3,64 mil. euro (12,8 mil. lei). SIF Moldova a cazut cu 3,77%, iar valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 2,67 mil. euro (9,4 mil. lei).
BET-ul a inchis sedinta pe rosu, primele 10 cele mai lichide actiuni din piata scazand in medie cu 1,32%.
Actiunile companiilor petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia), n-au avut o zi linistita, scazand cu 0,8% si respectiv 2,58%.
Titlurile bancare, Banca Transilvania si BRD, au scazut ieri impreuna cu piata. Banca Transilvania a scazut cu 1,85% inregistrand o valoare totala a tranzactiilor de 0,47 mil. euro (1,85 mil. lei), iar BRD a scazut cu 2,1% pe fondul unui rulaj de 0,37 mil. euro (1,3 mil. lei).
Cresteri au inregistrat titlurile mai putin lichide, Energopetrol Campina si Santierul Naval Orsova, dar si Transelectrica care vine dupa publicarea unor rezultate la 9 luni favorabile.
"Pentru aceasta saptamana ma astept la o volatilitate mare pe SIF-uri pe volume nesemnificative, dar nu pot sa spun in ce directie va fi. Pentru sedinta de marti ma astept la o noua scadere, de data asta undeva in jurul valorii de 1%", spune Bogdan Barbieru.

Titlurile SIF Moldova au cazut ieri cu 3,77%, pe fondul unui rulaj de 2,67 mil. euro (9,4 mil. lei). Evolutia vine dupa ce saptamana trecuta SIF Moldova a atins volume de tranzactionare record, circa 10 mil. actiuni intr-o sedinta, ridicand lichiditatea bursiera la peste 30 de milioane de euro. "Valorile tranzactiilor de saptamana trecuta au fost o exceptie. In prezent s-a revenit la volume normale, si evolutia este una normala dupa cresterile puternice din ultima perioada", spune Bogdan Barbieru, director de operatiuni la Vanguard. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,06 lei/actiune, in scadere cu 0,12 lei fata de inchiderea de vineri.

Actiunile BRD au scazut ieri cu circa 2% pe fondul unei valori totale de tranzactionare de 0,37 mil. euro (1,3 mil. lei). BRD este asteptata sa faca publice maine rezultatele financiare la noua luni. Brokerii sunt de parere ca stransa corelatie dintre SIF-uri si restul pietei face ca rezultatele financiare sa nu mai conteze atat de mult. "BRD a avut o evolutie absolut normala ieri. Nu cred ca a fost cineva care sa speculeze pe seama rezultatelor financiare. Si Petrom, care va publica rezultatele pe 15 noiembrie, se afla intr-o situatie asemanatoare", spune Bogdan Barbieru. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 18,9 lei/actiune.

Titlurile Transelectrica au crescut in sedinta de ieri cu 0,63% pe fondul unui rulaj de 0,31 mil. euro (1,1 mil. lei). Evolutia actiunii vine dupa ce vineri compania a anuntat un profit pe primele noua luni in crestere cu peste 73% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Brokerii spun ca se asteptau la o evolutie mult mai buna a companiei de utilitati, date fiind rezultatele financiare excelente. "Cresterea de ieri s-a datorat rezultatelor financiare care i-au multumit pe investitori. Cred ca ascensiunea acestui titlu ar fi fost mai spectaculoasa daca nu ar fi avut nenorocul sa suprapuna anuntarea rezultatelor cu scaderea de pe SIF-uri", spune Bogdan Barbieru.

Act
iunile Petrolexportimport au cazut ieri cu 7%, dupa ce compania anuntase o scadere de peste 10 ori a profitului net inregistrat la noua luni fata de perioada similara a anului trecut. Castigul companiei a scazut la finalul lunii septembrie pana la 1,2 milioane de lei (0,34 milioane de euro). "Rezultatele pe care le-a raportat compania i-au dezamagit pe multi investitori si acest lucru s-a reflectat in evolutia pretului la Bursa", a precizat Bogdan Barbieru, directorul de operatiuni de la Vanguard. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile Petrolexportimport a fost de sub 13.000 de euro, ultima operatiune derulandu-se la un pret de 132,4 lei/actiune.

Titlurile Biofarm au scazut ieri cu 2,19%, pe fondul unei valori totale de tranzactionare de 118.000 de euro. Evolutia vine dupa ce compania a anuntat ca va dezbate in Adunarea Genarala de la inceputul lui decembrie stabilirea unui plafon de creditare de 20 mil. euro pentru anul viitor. Tot atunci va fi pusa in discutie si o eventuala participare intr-un consortiu a Biofarm la preluarea pachetului majoritar de actiuni emise de Antibiotice Iasi. Biofarm a depus deja o scrisoare de intentie neangajanta in calitate de conducator al unui grup din care fac parte trei SIF-uri. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,67 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO