Burse - Fonduri mutuale

Cuprom ar putea sa se listeze din toamna

20.08.2007, 18:54 16

Cuprom Romania, unul dintre principalii jucatori regionali din industria cuprului, intentioneaza sa se listeze pe o piata de capital prin oferta publica, care ar putea avea loc cel mai devreme in perioada octombrie-noiembrie a acestui an.
"S-au facut anumiti pasi in vederea listarii, in sensul ca am contactat deja banci de investitii care sa intermedieze procesul, dar o decizie finala inca nu a fost luata, aceasta depinzand si de contextul pietelor", spune Horia Simu, directorul general al companiei.
El nu a dorit la aceasta data sa ofere mai multe detalii, precum piata pe care ar urma sa fie cotate actiunile.
Compania analizeaza in acest moment posibilitatea finantarii prin intermediul bursei, dupa ce recent nu a reusit sa finalizeze una dintre cele mai mari tranzactii ale anului din cauza ca nu a obtinut la timp finantarea pentru aceasta.
Cuprom a incheiat, la inceputul lunii martie, un contract cu autoritatile sarbe pentru preluarea complexului RTB Bor cu activitati de extractie si prelucrare a minereului de cupru, pentru care castigase initial licitatia. Compania a oferit 400 mil. dolari in cadrul licitatiei pentru privatizarea RTB Bor si urma sa se imprumute cu circa 600 mil. dolari printr-un credit sindicalizat intermediat de bancile de investitii Merril Lynch si Deutsche Bank.
Acordul a fost ulterior anulat de agentia de privatizare din Serbia, intrucat firma romaneasca nu a prezentat la timp garantii privind plata pretului de achizitie, dupa ce a cerut o amanare, pe fondul neintelegerilor cu sindicatele.
Reprezentantii Cuprom sustin de altfel ca unul dintre principalele obiective ale companiei pentru perioada urmatoare este dezvoltarea pe piata externa.
"Cuprom este o companie matura, care si-a terminat in mare parte programele investitionale si se gandeste la noi piete. Potentialul de crestere este enorm, datorat in principal relocarii in Romania a celor mai multi dintre clientii nostri traditionali, producatori de cabluri si motoare", a spus Simu.
Producatorul roman de cupru, care conduce un consortiu la care s-au mai alaturat firmele Energo Mineral si Ipronef, a incheiat, recent, doua contracte de asociere cu statul roman pentru exploatarile miniere de la Moldova Noua si Abrud. Intrarea in vigoare a contractelor depinde de avizul Consiliului Concurentei, care nu a finalizat analiza.
Cele trei firme romanesti s-au angajat sa investeasca peste 240 mil. euro in urmatorii cinci ani la cele doua exploatari miniere detinute de stat.
"La Abrud Rosia Poieni am angajat deja mare parte din cei 400 de oameni disponibilizati si speram sa repornim activitatea luni (20 august- n. red.)", a precizat Horia Simu.
Afacerile Cuprom au urcat in primele sase luni ale acestui an cu 74%, pana la 406 mil. lei (121,85 mil. euro). Compania a raportat in aceeasi perioada un profit inainte de scaderea costurilor cu dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) de 21 mil. lei (6,3 mil. euro), cu 40% mai mare decat cel din prima jumatate a anului trecut.
In 2006, afacerile Cuprom au ajuns la 210 mil. dolari (circa 158 mil. euro), in crestere cu aproape 80% fata de anul precedent. In acelasi timp, compania a obtinut un profit net de 15 mil. dolari (12,5 mil. euro), fata de un castig de 1,4 mil. lei (0,4 mil. euro) in 2005.
Cuprom este controlata de Horia Simu si Horia Pitulea prin intermediul a sase fonduri inregistrate in Cipru, printre actionari mai numarandu-se si Ionut Costea, presedinte la Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).
Horia Simu si Horia Pitulea, doi fosti vicepresedinti la Citibank Romania, mai detin pe bursa prin intermediul societatii Nordexo Manufacturing, pe care o controleaza integral, producatorul de ape minerale Lipomin Lipova (LIPO) si producatorul de cabluri si sarma Cord Buzau (CORZ).
Actiunile celor doua societati sunt tranzactionate la categoria XMBS a pietei RASDAQ, Lipomin Lipova avand o capitalizare de 2,6 mil. euro, iar Cord Buzau fiind evaluata pe bursa la 2,2 mil. euro.
Gheorghe Popescu a cesionat recent intreg pachetul pe care-l detinea la Cord Buzau, respectiv 81,43% din actiunile companiei, catre societatea Nordexo Manufacturing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO