Burse - Fonduri mutuale

De ce scad cu 2% acţiunile Băncii Transilvania în ziua în care banca de la Cluj a anunţat rezultate financiare record?

De ce scad cu 2% acţiunile Băncii Transilvania în ziua...

Autor: Liviu Popescu

25.08.2023, 12:57 9189

Chiar dacă deschiderea şedinţei de tranzacţionare a fost uşor pe plus, cu o creştere a preţului acţiunii de 0,4% în ziua în care a anunţat rezultate financiare record, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au inversat tendinţa şi se tranzacţionează la ora redactării acestei ştiri în scădere cu 1,92%. La fel şi indicele principal BET: de la o deschidere pe plus la o schimbare abruptă şi la minus 0,36% iar asta în pofida faptului că în Europa bursele sunt pe plus. De ce?

„Este lipsă de interes pe acţiuni deşi au venit rezultate bune la H2O, BRD, TLV. Incertitudinea legată de taxe poate fi un motiv”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, cel mai mare broker de la Bursa de Valori.

La ora 12:50 acţiunile băncii de la Cluj se tranzacţionează la 20,4 lei pe tranzacţii de 3,6 mil. lei, arată datele din platformele brokerilor. Minimul până acum a fost de 20,4 lei iar maximul de 20,88 lei fiind şi preţul de deschidere. Banca are o capitalizare bursieră de 16,3 mld. lei.

„Se pare că în ultimele zile am văzut pe acţiunile Băncii Transilvania, un "buy the rumour, sell the news" în aşteptarea rezultatelor financiare semestriale, la care s-a adăugat şi propunerea surpriză de distribuire de dividende. Deşi reacţia iniţială se pare să fie una negativă la publicarea raportului, cred că rezultatele au fost bune şi în ton cu aşteptările şi cu restul sectorului, care a arătat creşteri importante ale profitabilităţii”, spune Radu Cojoc,  broker al Goldring.

Banca a anunţat vineri un profit net consolidat de 1,58 miliarde de lei în prima jumătate a lui 2023, faţă de 1 mld. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce veniturile operaţionale au urcat la 3,7 mld. lei la 2,8 mld. lei, potrivit raportului financiar publicat la Bursa de Valori. Profitul individual al băncii a fost de 1,27 mld. lei faţă de 907 mil. lei în S1/2022. Recent, banca a anunţat că vrea să dea dividende de 900 mil. lei din profitul pe 2022, adică un randament de 5,5%, şi să se finanţeze cu 1,5 mld. euro de la investitori

Pe de altă parte, din cele 20 de acţiuni ale indicelui principal BET, zece sunt pe minus la ora redactării acestei ştiri – de la 0,2% pentru MedLife – care la fel ca şi banca de la Cluj a anunţat azi rezultate financiare – la 1,9% pentru TLV. Trei acţiuni – Aquila, Petrom, Hidro stagnează - iar restul au creşteri de la 0,1% pentru Electrica la 2% pentru Sphera.

Lichiditatea pe segmentul de acţiuni este de 18,9 mil. lei, destul de redusă pentru această perioadă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO