Burse - Fonduri mutuale

Din 8 aprilie şi până pe 17 aprilie Ministerul Finanţelor vinde din nou titluri de stat Fidelis adresate persoanelor fizice. Dobânzi de 7% pe an în lei pentru donatorii de sânge, 5% în euro pe 5 ani

Din 8 aprilie şi până pe 17 aprilie Ministerul...

Autor: Liviu Popescu

07.04.2024, 09:00 15088

Din 8 aprilie şi până pe 17 aprilie 2024 Ministerul Finanţelor derulează o nouă ofertă de emisiuni de titluri de stat Fidelis adresată investitorilor persoane fizice, cea cu numărul XVI, prin care vinde instrumente de investiţii neimpozabile cu dobânzi care ajung până la 7% în lei pe an pentru donatorii de sânge.

Cele cinci tranşe Fidelis pentru care subscrierile încep de luni au următoarele dobânzi: 6% pentru finanţarea în lei cu scadenţa aprilie 2025, 7% pentru donatorii de sânge cu aceeaşi scadenţă, 6,85% pentru titlurile de stat în lei scadente în aprilie 2027, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Pentru euro dobânzile sunt de 4% pentru titlurile de stat scadente în aprilie 2025 şi 5% pentru cele în aprilie 2029.

Prin intermediul celor 15 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 26,2 miliarde lei (5,3 miliarde euro). La fel ca toate celelalte emisiuni Fidelis, şi aceasta va ajunge la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe tranşa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sânge începând cu data de 1 septembrie 2023 şi/ sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârstă peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorţiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager.  Consorţiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR, BRD şi Alpha Bank Romania.

Informaţii utile despre titlurile de stat Fidelis – întrebări şi răspunsuri. Sursa BVB.ro

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în oferta?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fară a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele deţinătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile de stat sunt în contul de tranzacţionare al deţinătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (banca sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.

Daca deţinătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceştia au doua opţiuni:
    - Vor primi dobândă anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o banca sau societate de brokeraj, fară a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare.
    - Pot deschide un cont de tranzacţionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare şi pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz deţinătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiţii în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacţiile la BVB au loc între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a putea cumpără sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacţionare la o banca sau societate de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO