Burse - Fonduri mutuale

Doar emitenţi noi sau investitori noi mai pot rupe monotonia Bursei

Doar emitenţi noi sau investitori noi mai pot rupe monotonia Bursei

Autor: Stefan Musgociu

12.12.2010, 23:50 15

Bursa a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 0,57%, însărulajul a atins un nou nivel minim al ultimelor două săptămâni, încontextul în care foarte puţini investitori au intrat latranzacţionare.

Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest,crede că apatia pieţei este determinată de absenţa investitoriloractivi, aceştia devenind în mare parte rezervaţi din cauzasituaţiei economice actuale şi a incertitudinii privindîmbunătăţirea acesteia începând cu anul viitor.
"Situaţia actuală nu-i avantajează deloc pe investitori, iar acestlucru devine din ce în ce mai vizibil în piaţă prin lichiditateacare se menţine la un nivel foarte redus şi, bineînţeles, prindecorelarea de evoluţia burselor externe. De asemenea, nicirezulatele financiare ale companiilor nu au avut un ecou foartemare în piaţă, perioda de raportare neinfluenţând foarte multpreţurile acţiunilor", a declarat Mureşian.

El anticipează că cei mai mulţi investitori vor continua să adoptepoziţii de aşteptare, chiar dacă este posibil să apară o creştereuşoară a lichidităţii pieţei.
"Până când în piaţă nu vor intra jucători noi, atât autohtoni, câtşi străini, atraşi de listarea unor emitenţi noi, sau de atingereaunor niveluri de preţ pe care ei le consideră atractive pentrucompaniile listate în prezent, nu văd ce ar putea schimba situaţiaactuală", a mai spus Mureşian.

Vineri, ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni,incluse în indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştereîn medie cu 0,53%. Variaţii foarte uşoare au consemnat şi acţiunilecelor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), astfel căindicele BET-FI a înregistrat un recul nesemnificativ, de0,06%.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro),a fost cu 5% sub valoarea cumulată a transferurilor de joi, de 7,6milioane lei (1,7 milioane euro).
Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au plasat peprimele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de câte1,5 milioane lei, şi au asigurat 43% din rulajul bursei. Cea mairecentă tranzacţie cu titlurile companiei petroliere a fostrealizată la 0,33 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de joi, iaracţiunile SIF Oltenia au scăzut chiar la finalul şedinţei cu 1,56%,la 1,26 lei.
În scădere cu 0,92% au încheiat ziua şi acţiunile SIF Moldova(SIF2), care au ajuns la preţul de 1,08 lei. Corecţia a venit,însă, pe un rulaj de 354.000 de lei.
Pe de altă parte, titlurile SIF Transilvania au urcat cu 1,9%, la0,535 lei. Operaţiunile cu aceste acţiuni au cumulat doar 206.000de lei.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1 milionde lei, sumă de peste cinci ori mai redusă decât rulajul de joi, de5,4 milioane lei.
În ultima şedinţă a săptămânii, 70% din rulaj a fost asigurat detransferuri cu acţiunile firmei de construcţii hidrotehnice SocotTârgu Mureş (SCTO), în valoare de 734.000 de lei. Ultima operaţiunecu aceste titluri a fost efectuată la 69 lei, preţ cu 15% pestereferinţă.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele din Paris şiFrankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,5%.Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creşterecu maximum 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO