Burse - Fonduri mutuale

După Enel, Electrica a ratat şi deal-ul cu FP

Ioan Roşca, CEO Electrica

Ioan Roşca, CEO Electrica

Autor: Radu Bostan

03.04.2015, 00:03 791

Tranzacţia prin care Electrica (sim­bol bursier EL) ar fi preluat pache­tele minoritare de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele de distri­buţie şi furnizare a căzut, deoarece cele două părţi nu au ajuns la o înţele­gere privind preţul.

Anunţul este o nouă veste proastă pen­tru grupul de distribuţie şi vine la mai puţin de o lună după ce grupul ita­lian Enel a anunţat că nu va mai vinde ac­tivele deţinute în România şi de care era interesată şi Electrica. Anularea tran­zacţiei înseamnă că Electrica va tre­bui să găsească o altă destinaţie pentru fondurile strânse din piaţă în cadrul ofertei publice iniţiale derulate în 2014.

Anunţul Electrica, transmis ieri seară către bursă, a venit după mai multe luni de negocieri asupra preţului la care Fon­dul ar fi fost dispus să-şi lichideze par­tici­paţia minoritară. FP deţine 22% din Elec­trica Distribuţie Muntenia Nord, Elec­trica Distribuţie Transilvania Nord, Elec­trica Distribuţie Transilvania Sud şi Elec­trica Furnizare.

Fondul, care este captiv în acţio­na­riatul filialelor, îşi evalua pachetele la un total de 770 milioane de lei.

Surse apropiate tranzacţiei au decla­rat anterior, pentru ZF, că FP era inte­re­sat de obţinerea unui preţ cât mai bun, chiar cu o primă faţă de evaluarea din ac­tivul net, în timp ce Electrica era in­te­re­sată de obţinerea unui preţ sub valoarea din activul net al FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO