Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online: De cati bani ai nevoie ca sa administrezi banii altora

03.05.2010, 00:00 48

Marii administratori de bani sunt considerate vedetele rock alelumii financiare. Cu cel putin 150.000 euro, un investitorplictisit sa faca bani din bursa doar pentru el poate aspira la unloc in top chart-ul asset managementul mondial.

Fondul mutual este cea mai populara cale de acces catreadministrarea banilor celorlalte persoane-insuficient desofisticate si fara prea mult timp la dispozitie, dar care sunt inschimb dispuse sa plateasca pentru randamente mai mari decatdobanzile bancare. Nu oricine isi poate infiinta un fond mutual:persoana in cauza trebuie sa fie un familiar al mediului bursier,sa dispuna de cel putin 150.000 euro, sa aiba multa rabdare sicunostinte cu disponibilitati banesti.

Primul pas spre administrarea banilor celorlalti este infiintareasi autorizarea unei societati de administrare a investitiilor-prescurtat un "S.A.I". Cerintele de autorizare spun ca suntnecesari 125.000 euro drept capital social initial, urmeaza apoicosturile legate de remuneratiile celor doi conducatori ai SAI-uluisi de cei doi inlocuitori ai acestora in cazul in care cei doiconducatori nu se inocuiesc unul pe altul. Mai apoi, pentrusocietatea de administrare trebuie sa lucreze un controlor intern,un auditor financiar si unul intern, un contabil, un angajat aldepartamentului de IT, dar si un anagajt responsabil deadministrarea riscului. Toate aceste persoane sunt responsabila debuna administrare a banilor celorlalti. SAI-ul trebuie sa aiba unsediu cu o suprafata de circa 70 mp, bine delimitat de restulactivitatilor din cladire, sediu ce nu poate fi situat la subsolsau demisol. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare percepe untarif de 15.000 lei pentru autorizarea SAI-ului, la care se adaugainca 6.000 lei pentru validarea conducatorilor si a controloruluiintern. Procesul de autorizare dureaza cateva luni.

Al doilea pas este autorizarea fondului mutual-procedura ce costacirca 11.000 lei. Luand in calcul faptul ca fondurile mutuale vinin categorii: monetare, de obligatiuni, diversificate sau deactiuni, persoana care porneste pe drumul asset managementuluitrebui sa stie bine ce tip de fond vrea sa administreze.
"Sfatul meu pentru cine vrea sa lanseze un fond mutual este saopteze pentru un fond de actiuni. Acest tip de fond prezintapotentialul de aduce cele mai mari venituri pentru societate, avandin vedere ca comisioanele de administrare ale fondurilor de actiunisunt superioare celor practicate in cazul fondurilor monetare", aspus Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrareAviva Investors si unul dintre cei mai longevivi administratori defonduri de pe piata locala.
Veniturile societatii de administrare provin din comisionul deadministrare aplicat activelor de care dispune fondul. Altfel spuscu cat activele fondului sunt mai mari cu aat veniturile incasatesunt mai consistente. In cazul fondurilor de actiuni, comisionul deadministrare sunt de circa 5% pe an, pentru a cobori la jumatate incazul fondurilor de obligatiuni.

Intrebat despre cat timp este necesar pentru a strange primulmilion de lei intr-un fond mutual, Eugen Voicu raspunde ca "primulmilion trebui sa il cam ai. Trebuie sa investesti o suma initialain fond pentru a arata angajamentul administratorului. Cu toateacestea, piata locala de asset management este foarte competitivaiar cine nu dispune de o retea de distributie a fondurilor ii va figreu sa reziste", a conchis Voicu.

In opinia lui Voicu, asset managementul devine profitabil atuncicand activele fondului mutual au depasit valoarea de 20 milioane deeuro, mai exact atunci cand administratorul a gasit 300 deinvestitori care au preferat sa nu isi cumpere casa si sa isiinvesteasca banii, sau 2.000 de persoane care au investit banii demasina.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels