Burse - Fonduri mutuale

Firma de brokeraj a lui Carlig de la Jolidon isi restructureaza reteaua si se pregateste pentru un an dificil

Firma de brokeraj a lui Carlig de la Jolidon isi restructureaza reteaua si se pregateste pentru un an dificil

Gabriel Carlig

21.01.2009, 17:53 96

Adrian Pop, directorul executiv al companiei de brokeraj Interdealer din Cluj, vede 2009 drept un an dificil, in care vor exista intermediari care fie vor da faliment, fie vor fi nevoiti sa fuzioneze pentru a-si continua activitatea.

"Va fi un an dificil pentru intermediari. Cu siguranta vor exista cazuri in care acestia nu vor rezista, ceea ce va duce la fuziuni sau chiar inchideri de SSIF-uri. Chiar daca in acest moment nu luam in calcul o fuziune cu o alta casa de brokeraj, analizam cu atentie piata si vom lua o decizie in functie de modul in care vor evolua lucrurile", spune Pop.
Interdealer a inchis de altfel opt agentii in ultima perioada, ca urmare a efectelor crizei financiare asupra Bursei de Valori de la Bucuresti. In aceste conditii, societatea a disponibilizat 3 persoane, trei brokeri au devenit agenti delegati, in vreme ce alti sase salariati au mers in sediul central al Interdealer.
"Retragerea autorizatiilor celor 8 sedii secundare inseamna de fapt inchiderea efectiva a 3 agentii si comasarea in cazul celorlalte 5, in conditiile in care existau mai multe agentii in orasele respective. Cele 3 agentii inchise au intrat pe pierdere si s-a luat decizia de a sista activitatea acestora", spune Pop.
Interdealer avea deschise in Cluj doua agentii si o sucursala, acestora fiindu-le ridicate autorizatiile de functionare. Potrivit directorului executiv, este posibil ca si alte agentii sa fie inchise pe viitor, in conditile in care acestea se dovedesc neprofitabile. In momentul de fata, Interdealer mai are deschise 2 sucursale si 17 agentii.
Chiar daca societatea de intermediere financiara a fost nevoita sa inchida o parte din agentii si sa faca disponibilizari, aceasta a reusit sa ramana pe profit in anul trecut. Interdealer estimeaza pentru 2008 un profit brut de 2,1 mil. lei (circa 0,6 mil. euro), la o cifra de afaceri de 1,8 mil. lei (0,5 mil. euro). Fata de 2007, profitul brut estimat a scazut de peste trei ori, de la 6,9 mil. lei (2,1 mil. euro), in vreme ce afacerile societatii s-au injumatatit, de la 4 mil. lei (1,19 mil. euro).
La nivelul conturilor noi deschise anul trecut, numarul acestora a scazut cu 35% fata de anul precedent.
Datorita evolutiei Bursei de Valori din ultimul an, Pop spune ca este greu de realizat o estimare privind afacerile si rezultatul companiei pentru exercitiul financiar in curs.
Conform datelor disponibile la Bursa de Valori, Interdealer Capital Invest a realizat anul trecut tranzactii totale in valoare de 278 mil. lei (75,5 mil. euro), avand o cota de piata de 1,58%. Societatea s-a clasat pe locul 20 in topul brokerilor, in scadere fata de 2007, cand a ocupat locul 15, cu o cota de piata de 1,66%.
Interdealer este controlata in proportie de 58,5% de firma Jolidon Import Export SRL, controlata de omul de afaceri Gabriel Carlig. Acesta detine si in nume propriu circa 10% din actiuni, restul capitalului fiind in posesia mai multor persoane fizice si juridice. Societatea are un capital social de 10,6 mil. lei (2,46 mil. euro).
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO