Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea ar trebui sa investeasca 95% din active in actiuni romanesti listate. Ce va face insa cu cele nelistate? Cum comentati?

Fondul Proprietatea ar trebui sa investeasca 95% din active in actiuni romanesti listate. Ce va face insa cu cele nelistate?
05.07.2009, 18:21 30

Fondul Proprietatea (FP) va propune actionarilor in Adunarea Generala (AGA) o politica de investitii ce prevede plasamente de minimum 70% si maximum 100% din active in actiuni romanesti listate pe piata de capital, maximum 10% in actiuni din UE si pana la 1% in actiuni non-UE.

Obiectivul principal al Fondului este reprezentat de alocarea a circa 95% din active in actiuni listate romanesti si a 5% in numerar, respectiv depozite si lichiditati.
"Obiectivul general al portofoliului este de a realiza o crestere stabila de capital, mentinand in acelasi timp un nivel prudent de diversificare. Diversificarea este un obiectiv important al FP in cadrul constrangerilor practice ale pietei actuale si fara a periclita celelalte obiective", se arata in declaratia de politica investitionala a Fondului, care va fi dezbatuta de actionari in viitoarea adunare generala, care are pe ordinea de zi si aprobarea contractului de administrare cu grupul american Franklin Templeton Investments.
La 30 iunie 2008, portofoliul FP consta din participatii la 89 de societati, structura initiala a acestuia fiind reprezentata de valori mobiliare romanesti neadmise la tranzactionare, in proportie de 45,1%, valori mobiliare romanesti admise la tranzactionare, in proportie de 48,6%, si restul numerar. In conditiile in care conducerea Fondului doreste plasamente de minimum 70% in actiuni romanesti listate, FP ar trebui sa vanda actiunile nelistate din portofoliu sau statul sa listeze actiunile pe piata de capital.
 
Cea mai buna solutie ar fi listarea participatiilor din portofoliu
"Cea mai buna solutie pentru Fondul Proprietatea, si nu numai, ar fi ca statul sa listeze societatile din portofoliu. In orice caz, nu avem actiuni de miliarde de euro pe piata, de aceea ar fi bine sa se mai listeze cateva societati. Un plan de investitii de minimum 70% din active in actiuni romanesti va avea o influenta pozitiva pentru piata de capital, insa in timp, deoarece aceasta nu este o strategie pe doua luni. Nu cred ca vine nimeni sa investeasca foarte multi bani intr-o singura zi", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Octavian Molnar, directorul general al IFB Finwest, spune de asemenea ca cea mai buna solutie ar fi listarea societatilor din portofoliu, insa este de parere ca o astfel de decizie va fi doar de natura politica.
"Orice listare a unor companii precum Nuclearelectrica de exemplu este o decizie politica. Societatile sunt foarte interesante si s-ar aduce un plus pe piata de capital in cazul listarii lor. In orice caz, imi este greu sa spun acum ce impact va avea asupra pietei de capital politica de investitii a FP. Cred ca rezultatele se vor vedea numai pe termen mediu si lung", spune Molnar.
Conducerea Fondului nu doreste sa efectueze plasamente in actiunile nelistate, dar va putea aloca pana 20% din active in actiunile romanesti nelistate si de maximum 1% in titlurile europene nelistate.
 
Pana acum statul nu s-a tinut de cuvant in privinta listarilor
In 2005, la infiintarea Fondului Proprietatea, una dintre conditiile pentru listarea acestuia la Bursa era ca toate companiile din portofoliul fondului sa fie listate mai intai pe Bursa, statul luandu-si angajamentul sa face acest lucru. In acest interval, doar doua companii au fost listate, respectiv Transelectrica, in 2006, si Transgaz, la finele lui 2007.
Cea mai importanta participatie a fondului este pachetul de 20% detinut la Petrom, care valoreaza in prezent pe Bursa peste 630 mil. euro. Dintre participatiile nelistate, cele mai valoroase sunt cele de la Hidroelectrica (20%), Nuclearelectrica (17,2%), CEZ Distributie (30%) si Romgaz (15%).
 
Obligatiunile nu prea au cautare in portofoliul Fondului
Politica de investitii nu prevede ca obiectiv alocarea de fonduri in obligatiuni, insa sumele maxime ce pot fi investite in astfel de instrumente se ridica la 10% din active atat pentru obligatiunile de stat listate, cat si pentru obligatiuni corporatiste.
Din categoria obligatiunilor de stat listate, maximum 10% din active vor putea fi investite in titluri romanesti, cel mult 5% in obligatiuni UE si maximum 1% in instrumente non-UE. Tinta de investitii in obligatiunile corporatiste romanesti este de cel mult 10% din active, in timp ce in titlurile corporatiste UE fondul putea aloca maximum 5%. Pentru obligatiunile corporatiste non-UE, nivelul maxim de alocare este de 1%. Referitor la instrumentele pietei monetare, societatea care va administra activele FP va investi cel mult 10% in instrumente romanesti, maximum 5% in instrumente UE si, respectiv, cel mult 1% in instrumente non-UE.
Activele Fondului Proprietatea totalizau 11,03 mld. lei (aproape 3,1 mld. euro) la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO