Burse - Fonduri mutuale

Fondurile inchise nu se inghesuie sa se listeze

Fondurile inchise nu se inghesuie sa se listeze

Radu Hanga, presedintele BT Asset Management: Momentul in care mergi la Bursa cu un fond inchis trebuie sustinut de o istorie de cativa ani de performante, facand drumul de la idee la listare mai lung.

26.10.2007, 17:51 42

Fondurile de investitii inchise care strang bani prin listarea pe piata de capital, des intalnite pe pietele financiare externe, lipsesc deocamdata de pe Bursa de la Bucuresti, listarea primului fond inchis, STK Emergent, fiind asteptata spre finalul anului.
Intentiile de listare ale fondurilor inchise de investitii sunt timide, fiind conditionate de costurile ridicate de tranzactionare si de diluarea randamentului pe termen scurt cauzata de realizarea ofertei publice de titluri sub valoarea actuala a unitatii de fond.
Beneficiile listarii pe Bursa nu sunt insa de neglijat: atragerea de capital si reducerea riscului de rascumparari masive cauzate de o conjunctura negativa in piata.
"Avantajul principal al unei listari este indepartarea riscului de rascumparari masive. In plus, asigura stabilitatea surselor, favorizand o abordare de investitor pe termen lung. Acest lucru permite investirea unei parti a sumelor atrase in active mai putin lichide, dar cu potential important de crestere pe termen lung", spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management, care administreaza fondul inchis de investitii BT Invest 1.
Pe piata activeaza opt fonduri inchise de investitii cu un total al activelor nete de peste 70 de milioane de euro, mult sub media europeana de 634 de fonduri inchise si de 78 de miliarde de euro. Singurul fond inchis care se tranzactioneaza pe o piata reglementata este Fondul Oamenilor de Afaceri, administrat pe SAFI Invest, care s-a listat de pe RASDAQ in 2000 sub simbolul XFOA. Numarul de tranzactii este redus, actiunile XFOA raportand o medie saptamanala de 11 tranzactii in ultimele sapte luni.
"Sunt multi care considera cele cinci SIF-uri echivalentul unor fonduri inchise listate, altii ar adauga si societatea Broker Cluj in aceeasi categorie", explica Radu Hanga de la BT Asset Management.
Includerea in categoria fondurilor inchise de investitii se explica prin faptul ca societatea de brokeraj din Cluj realizeaza aproximativ 75% din profit din activitatile de plasare a fondurilor proprii.
STK Emergent, fond inchis de investitii din Cluj administrat de STK Financial, si-a anuntat intrarea pe Bursa pana la sfarsitul anului. Obiectivele listarii sunt cresterea lichiditatii titlurilor de fond si accesul continuu la capital.
Necontestand beneficiile listarii, Walter Blaj, director general adjunct la Globinvest, declara ca sansele de a atrage un volum consistent de capital sunt mici, "la cat de greu se misca piata de capital".
"Comisioanele de tranzactionare si cele percepute de Registrul Unic sunt destul de ridicate, facand profitabila listarea doar cand activele fondului inchis sunt ridicate," continua directorul adjunct al societatii Globinvest care administreaza fondurile inchise de investitii FAPT, FPC si Euroglobinvest.
Unul dintre minusurile listarii este legat de emisiunea titlurilor care trebuie realizata sub pretul unitatii de fond, astfel incat listarea sa atraga un numar cat mai mare de investitori.
Astfel ca, investitorii initiali ai fondului de investitii, care au subscris pana in momentul listarii, pot pierde in prima faza.
"Momentul in care mergi la bursa cu un fond inchis trebuie sustinut de o istorie de cativa ani de performante, facand drumul de la idee la listare mai lung", spune Hanga de la BT Asset Management, explicand "seceta" de listari de pe bursa prin faptul ca "mentalitatea potentialilor investitori, inca afectata de falimentele FNI si SAFI, poate face mai dificil procesul de atragere de capitaluri pentru un astfel de fond".
In conditiile in care intrarea fondurilor inchise pe bursa este destul de timida, societatile care administreaza aceste fonduri le-ar putea lua locul pe bursa.
"Am putea vorbi despre listare mai curand in cazul societatii de administrare, cand profitul va trece de pragul de 3 milioane de euro", spune Ilie Cenan, presedintele Globinvest care a inregistrat anul trecut un profit net de 617.000 de euro, dublu fata de 2005.
Presedintele societatii BTAM, Radu Hanga, declara ca fondul BT Invest 1 nu a fost conceput in scopul listarii, adaugand ca "in momentul in care vom ajunge cu un fond la BVB, acesta trebuie sa fie foarte bine pozitionat si sa fie atractiv prin politica de investitii".
Listarea fondurilor inchise de investitii ar putea aduce industriei o infuzie de capital si vizibilitate mai mult decat necesare. Cu toate acestea, administratorii de fonduri nu sunt foarte entuziasti in privinta intrarii pe Bursa, lipsa reglementarilor precise in legislatie despre functionarea fondurilor inchise fiind cel mai des invocat argument pentru stadiul modest de dezvoltare in care se afla industria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO