Burse - Fonduri mutuale

Fostul director general al Bursei şi şeful de tranzacţionare de la BCR au fost amendaţi de CNVM

Fostul director general al Bursei şi şeful de tranzacţionare de la BCR au fost amendaţi de CNVM

Valentin Ionescu, fost director general al Bursei: Părerea mea este că ce s-a întâmplat în ultima vreme la produsele structurate este o problemă exagerată

Autor: Adrian Cojocar

05.03.2012, 00:04 739

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a amendat cu câte 5.000 de lei pe Valentin Ionescu, în cali­tate de fost director general al Bursei, şi pe Valerian Ionescu, şeful Departa­mentului de Tranzacţionare şi Vânzări Instrumente Financiare, pen­tru mai multe probleme apărute în ultimul an la tranzacţionarea produ­selor structurate.

"În perioada iunie 2011-ianuarie 2012, BCR, în calitate de furnizor de lichiditate, a încălcat parametri apli­cabili furnizorilor de lichiditate în 136 de cazuri, conform analizei efectuate de BVB. Situaţiile în care BCR nu a respectat prevederile Codului BVB privind parametri aplicabili furni­zo­rului de lichiditate au fost comunicate C.N.V.M. ulterior solicitării acesteia, încălcându-se astfel preve­derile art. 24 lit. b) şi lit. d) coroborat cu art. 18 (2) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 2/2006. Pentru încălcările menţionate este responsabil domnul Valentin Ionescu, în calitate de conducător şi director general în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, la momentul săvârşirii faptelor, care deşi putea şi trebuia să prevină faptele menţionate, nu a făcut-o", se arată în ordonanţa emisă de CNVM la finele săptămânii trecute.

În opt luni sunt 170 de şedinţe de tranzacţionare, ceea ce înseamnă că market markerul a încălcat condiţiile de furnizare de lichiditate aproape o dată pe zi.

Valerian Ionescu de la BCR nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi mai multe detalii.

Valentin Ionescu spune că pro­blemele erau minore şi nu ţineau de Bursa de la Bucureşti, iar conducerea bursei a luat măsuri de avertizare a grupului Erste BCR privind aceste devieri de la regulament şi de limitare a lor prin modificarea legislaţiei.

"Părerea mea este că ce s-a întâmplat în ultima vreme la produsele structurate este o problemă exagerată. Cele mai multe astfel de nerespectări au fost foarte uşoare sau chiar insesizabile, cum ar fi menţinerea în piaţă a cotaţiilor 74% din timp în loc de 75% sau un spread în piaţă între preţul de vânzare şi de cumpărare de 2,01% faţă de cel prevăzut de 2%, erori pe care sistemul le detectează automat şi le raportează. Nu exista o limitare a acestor probleme tehnice până în vara anului trecut, când am luat măsura de a schimba regu­lamentul pentru ca astfel de încălcări să nu mai aibă loc mai mult de 3 zile în cursul unei luni. Departa­mentul de supraveghere al Bursei a atenţionat de nenumărate ori provider-ul de lichi­ditate atunci când au survenit încălcări ale regulamentului atât prin telefon, cât şi în scris", a declarat Valentin Ionescu, care a ocupat funcţia de director general al BVB până în luna noiembrie a anului trecut.

Problemele legate de produsele structurate au reprezentat şi unul dintre argumentele aduse de Consiliul BVB în toamna anului trecut pentru decizia de demitere a lui Valentin Ionescu de la şefia Bursei.

"Două probleme mai mari au fost anul trecut legate de produsele structurate, nu 136, şi ele nu ţin de Bursa de Valori Bucureşti. În cazul apariţiei unor probleme de ordin tehnic pe produsele structurate clientul trebuie să sune la provider-ul de lichiditate şi el să le ofere o cotaţie la care să-i închidă manual poziţia. Investitorii trebuie să se informeze foarte bine ce scrie în Codul bursei când tranzacţionează aceste instru­mente", a precizat Valentin Ionescu.

Anul trecut au existat cazuri când jucătorii pe contractele structurate nu şi-au putut închide poziţiile la timp din cauza retragerii cotaţiilor de către BCR, care este furnizor de lichiditate pentru aceste instrumente, unii dintre ei raportând pierderi importante. Un investitor chiar a intentat proces anul trecut BCR-ului, cât şi Bursei pentru a-şi recupera pierderile.

Datorită efectului de levier, în decurs de câteva minute deţinătorii produselor structurate pot pierde şi jumătate din bani, motiv pentru care furni­zarea unor cotaţii la care investi­torii pot să-şi închidă la timp poziţiile este foarte importantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO