Burse - Fonduri mutuale

FP a mandatat banca Goldman Sachs să-i găsească cumpărători pentru acţiunile Petrom

FP a mandatat banca Goldman Sachs să-i găsească...

Autor: Roxana Pricop

17.09.2014, 00:09 2321

Fondul Proprietatea (FP) ar fi mandatat banca americană Goldman Sachs şi pe austriecii de la Erste Bank să îi găsească cumpărători pentru un pachet semnificativ de acţiuni Petrom (SNP), potrivit unor surse din piaţă.

Fondul deţine un pachet de 18,9% din capitalul Petrom care valorează 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro). Dacă fondul va reuşi să vândă întreg pachetul de acţiuni la Petrom, atunci aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie de pe bursă.

Speculaţiile că fondul ar vrea să vândă un pachet semnificativ de acţiuni la Petrom au produs ieri busculadă pe bursă: acţiunile FP au crescut până la pragul record de 0,91 lei/titlu pe tranzacţii de 50 milioane de lei, în timp ce acţiunile Petrom s-au corectat cu 2%, până la 0,464 lei/titlu pe rulaje mult mai mici, de 4,3 milioane de lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Nu este prima oară când în piaţă apar informaţii privind o posibilă vânzare derulată de FP cu acţiuni Petrom. În luna martie FP ar mai fi încercat să vândă un pachet de acţiuni Petrom astfel încât să ajungă cu deţinerea la sub 15% din capital, însă nu a reuşit să facă tranzacţia.

În martie, fondul ar fi angajat brokerii de la Goldman Sachs şi de la Wood, însă acum fondul lucrează cu Goldman Sachs şi cu Erste Bank, bănci care i-au intermediat şi tranzacţia de vânzare de 645 milioane de lei din această vară de la Romgaz. Brokeri din piaţă spun că fondul ar căuta cum­părători în special pe pieţele externe, astfel că tranzacţia ar putea dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Întrebat de ZF dacă are în plan reducerea participaţiei la Petrom în următoarele şase luni, Greg Konieczny, managerul FP, a răspuns:

„Am anunţat în luna martie faptul că, parte a angajamentului său continuu de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a îmbunătăţi lichiditatea activelor din portofoliul fondului, fondul analizează opţiunile sale strategice pentru a-şi reduce potenţial participaţia în OMV Petrom S.A. la o deţinere de sub 15%, în funcţie de condiţiile de piaţă adecvate şi de aprobările necesare. Când vor apărea noi evoluţii materiale legate de această tranzacţie le vom anunţa întregii pieţe, ca de obicei, printr-un raport curent.“

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Vânzarea unui pachet de circa 5% din acţiunile Petrom, astfel încât participaţia fondului să scadă la sub 15%, nu va fi o tranzacţie deloc uşoară, având în vedere că în mai anul trecut fondul a încercat să vândă 1,7% din Petrom, dar a vândut doar 1,1% cu un discount de 12%. În mai 2013, fondul a vândut acţiunile Petrom la un preţ de 0,39 lei/titlu, iar de atunci acţiunile SNP au crescut cu 18%. În mai 2013, vânzarea acţiunilor Petrom s-a realizat „overnight“, book-ul de ordine fiind deschis seara, iar în dimineaţa zilei următoare a fost finalizată tranzacţia.

Vânzarea întregului pachet de 18,9% deodată ar fi şi mai dificilă.  

Banii obţinuţi din posibila vânzare a acţiunilor Petrom se vor adăuga la cele 1,2 miliarde de lei aflate acum în conturile fondului. Fondul a vândut în această vară 5% din acţiunile Romgaz pentru 645 milioane de lei. FP a vândut acţiunile Romgaz la un preţ de 33,5 lei/titlu, oferind astfel investitorilor un discount de aproape 6% faţă de preţul din piaţă.

Discountul oferit de FP pentru acţiunile Romgaz este mai mic decât cel cu care a vândut în decembrie 2013 toate cele 15% din acţiunile Transgaz când a oferit o reducere de aproape 10% şi sub discountul de 12% oferit pentru un pachet de 1,1% din acţiunile Petrom în mai 2013

Un alt semnal la care au reacţionat ieri investitorii pe bursă este că Elliott, cel mai mare acţionar al FP, cu 15% din capitalul fondului, şi-a reluat achiziţiile. În şedinţa de luni 15 septembrie vehiculul de investiţii Manchester Securities Cor­poration, controlat de Elliott, a cum­părat un pachet de 26 milioane de acţiuni FP la un preţ de 0,882 lei/titlu. Tranzacţia se ridică la 22,9 mil. lei.

O informaţie aşteptată de investitori este situaţia listării secundare la Londra, estimată de administratorul fondului pentru această toamnă.

„Suntem pregătiţi cu toată documentaţia pentru listare şi o vom putea depune la Bursa de Valori de la Londra în următoarele două săptămâni. O modificare minoră la regulamentul privind posibilitatea listării prin intermediul Depository Interests este încă necesară, dar înţelegem că ASF lucrează la modificarea legislaţiei“, a mai spus Konieczny.

Managerul fondului a adăugat că „luna octombrie este momentul ideal pentru listare. Listarea Fondului Proprietatea va fi un eveniment important pentru piaţa de capital din România, având în vedere că nu sunt IPO-uri sau SPO-uri programate în următoarele 12 luni, şi ar fi păcat să irosim entuziasmul de care piaţa de capital locală se bucură în acest moment în rândul investitorilor instituţionali“.

 

Explicaţie foto: Greg Konieczny, managerul FP, spune că a anunţat în luna martie că analizează opţiunile strategice pentru a reduce participaţia FP în OMV Petrom la o deţinere de sub 15% şi că va anunţa întreaga piaţă când vor apărea noi evoluţii materiale legate de această tranzacţie.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24