Burse - Fonduri mutuale

​Franklin Templeton cumpără acţiuni Petrom cu două mâini

​Franklin Templeton cumpără acţiuni Petrom cu două mâini

Foto: Octav Ganea

Autor: Andrei Chirileasa

11.06.2012, 16:00 2052

Interesul fondurilor administrate de Franklin Templeton pentru acţiunile OMV Petrom (SNP) a revenit, după ce titlurile celei mai mari companii româneşti au scăzut în ultima lună sub nivelul de 0,36 lei.

Franklin Templeton, administratorul activelor de 3,5 mld. euro ale Fondului Proprietatea (FP), a cumpărat în ultimele săptămâni, prin intermediul altor fonduri pe care le administrează, acţiuni Petrom în valoare de 10 mil. lei. Templeton şi-a continuat achiziţiile şi vineri, când a cumpărat acţiuni în valoare de 423.000 de lei (95.000 de euro). Templeton a cumpărat acţiunile prin intermediul a două firme de brokeraj: EFG Eurobank Securities (750.000 de acţiuni în valoare de 262.500 de lei) şi Wood (462.000 de acţiuni în valoare de 161.200 de lei).

Tranzacţiile sunt raportate pe bursă ca tranzacţii ale persoanelor iniţiate, deoarece Mark Mobius, preşedintele diviziei de fonduri emergente a Franklin Templeton, este membru în Consiliul de Supraveghere al Petrom. În plus, Templeton administrează la FP o participaţie de 20,1% din Petrom.

Templeton a mai cumpărat în ultima lună acţiuni Petrom şi prin intermediul ING Bank sau al UniCredit CA IB Securities, ceea ce arată că este interesat să cumpere toate pachetele mari care sunt disponibile în piaţă la preţurile actuale.

Acţiunile Petrom au crescut luni cu 2,86%, la 0,36 lei. Rămâne de văzut la ce preţ se vor opri achiziţiile Templeton.

Anul trecut, înainte de oferta publică prin care statul a încercat să vândă 9,84% din acţiunile Petrom pe bursă, Templeton a cumpărat acţiuni SNP de pe bursă la preţuri de circa 0,4 lei. După ce statul nu a reuşit să vândă acţiunile la un preţ minim de 0,37 lei, cotaţia de pe bursă a scăzut sub 0,3 lei, însă şi-a revenit ulterior.

La preţul de ieri, de 0,36 lei, Petrom este evaluată la 4,52 mld. euro. Compania a obţinut în ultimele patru trimestre un profit net de aproape un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO