Burse - Fonduri mutuale

Industria de electrozi nu simte apasarea crizei din economie

02.03.2009, 18:14 264

Producatorii de electrozi pentru industria metalurgica au inregistrat anul trecut afaceri si profituri record si mizeaza si in acest an pe cresteri substantiale de profit, in ciuda crizei financiare.

Industria romaneasca de electrozi pentru industria metalurgica este controlata de doi oameni de afaceri discreti din Campina, Mihai Tufan si Stelian Anastasescu, care controleaza prin intermediul societatii Metaleuroest Campina principalul producator de pe piata, Elsid Titu (ELSY) si o participatie de 25,3% din capitalul Electrocarbon Slatina (ELNG).
Cele doua companii au avut anul trecut afaceri cumulate de 513,6 mil. lei (140 mil. euro) si acopera cea mai mare parte a necesarului de electrozi pentru combinatele industriale din tara, printre care Alro Slatina, Mechel Targoviste, TMK Resita si Arcelor Mittal Galati. O mare parte din productie merge si la export, avand ca destinatie in principal tari din regiune.
In ciuda faptului ca industria metalurgica si siderurgica a fost puternic lovita in ultimele luni de criza atat pe plan intern, cat si la nivel international, cei doi oameni de afaceri si-au propus sa investeasca si anul acesta 50 mil. euro la Elsid Titu, dupa ce in ultimii doi ani au realizat investitii in companie de circa 83,7 mil. euro, cu sume atrase in mare parte din credite bancare.
Compania pare desprinsa de realitatile cotidiene, bugetandu-si pentru acest an un profit net de 61,5 mil. lei (14,3 mil. euro), in crestere cu 54% fata de cel realizat in 2008, care s-a ridicat la 35 mil. lei (9,5 mil. euro). In 2007 firma inregistrase un castig de doar 3,52 mil. lei (0,96 mil. euro).
Totodata, conducerea Elsid Titu prognozeaza pentru acest an venituri in crestere cu 4,7%, de 353,1 mil. lei (82,1 mil. euro).
Desi inca nu a prezentat bugetul de investitii pe anul in curs, actionarii Electrocarbon Slatina vor sa atraga in acest an sume importante in companie prin intermediul unei majorari de capital in valoare de 5,3 mil. euro si contractarea unor imprumuturi bancare de pana la 8 mil. euro.
Cifra de afaceri a producatorului de electrozi industriali a urcat anul trecut cu 26,6%, pana la 185,2 mil. lei (50,4 mil. euro) si a realizat un profit net de 4 mil. lei (1,1 mil. euro), de circa 2,7 ori mai mare comparativ cu cel obtinut in 2007. Principalul actionar al Electrocarbon este firma Vivaio Campina, controlata de omul de afaceri Laurentiu Dascalu, care detine 39,3% din companie.
Reprezentantii celor doua companii nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe detalii.
Principalele combinate metalurgice si siderurgice din tara si-au redus semnificativ productia in ultimele luni din cauza scaderii cererii la nivel mondial, pe fondul crizei internationale. Prognozele din prezent indica faptul ca productia de otel ar putea sa scada anul acesta cu circa o treime, o scadere similara putand inregistra si industria neferoasa.
Mihai Tufan si Stelian Anastasescu mai controleaza prin intermediul Metaleuroest Campina firma de materiale de constructii Soceram Bucuresti, care a fost retrasa de la tranzactionare de pe Bursa in 2007, si producatorul de transmisii mecanice Neptun Campina (NEPT).
Cei doi oameni de afaceri au dus in general o politica de delistare a companiilor pe care le controleaza, Elsid Titu fiind in proces de retragere de la tranzactionare. Dupa scaderile puternice inregistrate de Bursa in ultimul an si jumatate, Mihai Tufan si Stelian Anastasescu controleaza trei companii listate pe piata RASDAQ cu o capitalizare cumulata care a ajuns in prezent la circa 139 mil. lei (32,3 mil. euro).
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Mihai Tufan si Stelian Anastasescu detin fiecare cate 50% din capitalul Metaleuroest Campina.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO