Burse - Fonduri mutuale

International Sinaia tine o cincime din piata

21.06.2000, 00:00 25



Majoritatea titlurilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat ieri o revenire usoara, fapt reflectat de cresterea valorii transferurilor pana la 3,26 miliarde de lei. Cea mai tranzactionata actiune a sedintei a fost International Sinaia cu care au fost incheiate transferuri in valoare de aproape 640 miliarde de lei, pe fondul unei cresteri pretului de referinta cu 4,4% pana la 16.800 lei/actiune.

Ambii indici oficiali calculati de Bursa de Valori au inregistrat cresteri usoare. ndicele celor mai performante actiuni de la prima categorie, BET, a urcat ieri cu 0,75% (4 puncte) pana la 533,9 puncte. Indicele care reflecta evolutia piete in ansamblu, BET-C a inregistrat o crestere ceva mai ponderata, de 0,56% (2,78 puncte) pana la 496,15 puncte.

Actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) si-au continuat tendinta ascendenta, stimulate de anuntarea unor rezultate favorabile ale restructurarilor de portofoliu. Cea mai importanta crestere a fost cea a actiunilor SIF Moldova, al caror pret de referinta a urcat cu 6,3% pana la 337 lei/actiune.

SIF Oltenia a fost cea mai tranzactionata companie la aceasta categorie, cu aceste titluri fiind incheiate operatiuni de vanzare - cumparare in valoare totala de 452,77 miliarde de lei, pe fondul unei cresteri a cursului de referinta cu 4,1% pana la 479 lei/actiune.

La aceasta categorie, evolutii favorabile au mai inregistrat actiunile SIF Transilvania, care urcat cu 5,3% pana la 600 lei/actiune, si SIF Banat - Crisana, titluri care au castigat aproape 4% pana la 455 lei/actiune.

Actiunile Oltchim si-au continuat cresterea exponentiala inregistrata in ultimele saptamani, urcand cu 8,3% pana la 650 lei/actiune.

"Este de asteptat ca aceasta evolutie sa se mentina si in urmatoarele sedinte, cererea fiind supradimensionata in raport cu oferta", a spus un trader. Cu actiunile Oltchim au fost incheiate insa tranzactii in valoare totala de numai 83 milioane de lei, fapt care arunca intr-un con de umbra aprecierea inregistrata ieri.

O evolutie favorabila au inregistrat si actiunile Dacia Pitesti. Pretul de referinta al actiunilor Dacia a urcat cu 1,8% pana la 580 lei/actiune, pe fondul unei valori total a tranzactiilor de 132 milioane de lei.

Interesul investitorilor pentru actiunile producatorului de frigidere Arctic Gaesti a inregistrat o revenire ieri, fapt reflectat din plin de cresterea cu 4,4% a cursului de referinta, care, la inchidere se stabilise la 940 lei/actiune.



Investitorii in actiuni ale societatilor listate pe piata secundara de capital Rasdaq si-au mai revenit din apatia care ii cuprinsese ieri, fapt reflectat de cresterea valorii tranzactiilor de aproape trei ori pana la 6,42 miliarde de lei.

Cu toate acestea indicele oficial al pietei Rasdaq a inregistrat o scadere notabila, de 1,03% (7,12 puncte) pana la 686,45 puncte.

Cea mai ridicata valoare a tranzactiilor a fost consemnata pentru actiunile Alimentara 7, cu care au fost incheiate tranzactii in valoare toala de 1.347 miliarde de lei, urmata de titlurile Agrotehnica, cu care au fost incheiate operatiuni de vanzare - cumparare in valoare de 871 milioane de lei.

Interesul investitorilor pentru actiunile societatii Neptun - Olimp a inregistrat o crestere semnificativa in ultimele sedinte, fapt reflectat din plin de cresterea exponentiala a pretului mediu al acestor titluri. Principala cauza a acestei evolutii este practic anuntul SIF Transilvania, potrivit caruia societatea a incheioat procesul de divizare a companiei si a inchiat protocolul cu reprezentantii Fondului Proprietatii de Stat (FPS).

Actiunile Neptun - Olimp au castigat ieri 8,83% pana la 67.957 lei/actiune, societatea clasandu-se printre cele mai atractive titluri ale sedintei. Valoarea totala a operatiunilor de vanzare - cumparare incheiate cu aceste actiuni a atins 354 milioane de lei.

Cele mai active actiuni ale sedintei au fost titlurile aantierul Naval Braila, cu car au fost incheiate 11 transferuri in valoare totala de 37,28 milioane de lei, pe fondul unei scaderi a pretului mediu de 0,42% paan al 15.932 lei/actiune.

ai titlurile Altur Olt au fost activ tranzactionate in sedinta de ieri, cele 11 transferuri atingand insa o valoare totala de numai 29 milioane de lei.

La sfarsitul sedintei a fot raportata o tranzactie speciala cu 10.700 actiuni IUG Hunedoara, in valoare de 190 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO