Burse - Fonduri mutuale

Investimental, primul broker bursier autorizat din ultimii 14 ani, cu antreprenorul Sacha Dragic în acţionariat, se lansează pe 24 iulie. Mihaela Bîciu, director general: Vrem să facem Bursa de Valori accesibilă şi pe înţelesul tuturor

Autor: Liviu Popescu

18.07.2023, 14:10 2280

De luni, 24 iulie, Bursa de Valori Bucureşti va avea prima societate de brokeraj autorizată lansată după o pauză de 14 ani odată cu începerea oficială a operaţiunilor Investimental, companie controlată de antreprenorul Sacha Dragic, fondatorul Superbet. Investimental va fi condusă de Mihaela Bîciu, unul dintre cei mai vechi executivi bursieri din România, care timp de 20 de ani s-a aflat la conducerea TradeVille.

De luni site-ul Investimental va fi operaţional astfel că cei care vor dori să-şi deschidă conturi vor avea la tranzacţionare instrumentele financiare listate la Bursa de Valori Bucureşti cât şi aproximativ 6.000 de companii listate la New York.

“Vrem să facem Bursa de Valori accesibilă şi pe înţelesul tuturor. Prin noţiuni, prin folosirea tehnologiei şi prin faptul că nu avem limită pentru deschiderea de conturi”, spune Mihaela Bîciu, director general Investimental, într-o întâlnire cu presă.

Deschiderea contului va putea fi realizată integral online, cu buletinul şi contul iBan. Pentru Wall Street, Investimental va afişa cotaţiile în timp real, iar investitorii vor avea posibilitatea să tranzacţioneze fracţionar, adică unităţi dintr-o acţiune. De exemplu vor putea cumpără o parte (cu 100-200 dolari) dintr-o acţiune Berkshire, care acum se tranzacţionează la 523.000 de dolari.

 “Lucrăm cu Arena XT, iar pentru extern avem parterneriat cu DriveWealth”, spune Mihaela Bîciu.

Cei care îşi vor deschide cont la Investimental vor avea disponibil un program denumit Investimentor prin care – după parcurgere a câtorva paşi prin care le sunt testate cunoştinţele despre piaţa de capital, de unde vor şi învăţa noţiuni noi – vor avea un comision redus de tranzacţionare. “Programul este disponibil atât pentru clienţi, care vor primi un discount la final, cât şi pentru cei care vor să experimenteze”.

Brokerul promite o secţiune de live chat la care va răspunde un reprezentant al departamentului de brokeraj pentru asistenţa clientului respectiv. “Nu facem consultanţă şi nu avem în plan”, spune Mihaela Bîciu.

Alte aspecte ale platformei şi ale societăţii de brokeraj:

@ Lansarea, 24 iulie 2023.

@ “Suntem 20 de oameni în echipă”.

@ Investimentor: 8 module la 30 de zile pentru comision de 0,37%.

@ Fără criptomonede.

@ Bursa de Valori Bucureşti şi Wall Street, disponibile din start. Pieţele europene, ulterior.

@ Planul standard de comisionare în lei: 0,47% comision (acţiuni, drepturi, unităţi de fond, ETF, produse structurate), 0,20% obligaţiuni corporative şi municipale, 0,1% titluri de stat.

@ Comision fix pe ordin executat lei: 1,45 lei pentru orice produs de la BVB.

@ Pentru planul Investimentor comisionul este de 0,37% în loc de 0,47%.

@ Pentru piaţa din SUA comisionul de tranzacţionare standard este de 0,13% plus 1,45 dolari.

@ Cu Investimentor este de 0,11% plus 1,45 dolari.

@ Va fi practicat şi un comision de custodine pentru SUA de 0,005% pe lună, dar şi alte comisioane precum tratament fiscal, îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

@ Societatea, controlată de familia Dragic. O participaţie minoră are şi Mihaela Bîciu.

@ “Bătaia va fi pe Bursa de Valori Bucureşti pentru a creşte piaţa şi numărul de investitori”.

@ “Am obţinut statutul de qualified intermediary. Pentru dividendele încasate corespunzător din SUA românii sunt taxaţi cui 10% şi nu 30% cât este standard”.

 
 

Mai jos, capturi din timpul prezentării Investimental -- Se pot vedea site-ul, platforma, lista de comisionare, poza de pe Wall Street, alimentarea contului şi altele:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO