Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta in afara ringului Adunarile Generale

26.04.2007, 19:21 13

Bursa a urcat azi pe fondul unei lichiditati reduse, putin dupa jumatatea sedintei, valoarea tranzactiilor fiind de doar 2 milioane de euro.
Brokerii pun lichiditatea in scadere pe seama problemei aparute la provider-ul de internet RCS&RDS, dar si pe o calmare a pietei dupa efervescenta din ultimele sedinte. Investitorii asteapta, in plus, hotararile din cadrul Adunarilor Generale programate pentru sfarsitul acestei saptamani la cele cinci societati de investitii financiare (SIF).
"Providerul de internet RDS a avut o problema in zona Bursei de Valori, iar intermediarii care tranzactionau prin intermediul acestuia a trebuit sa treaca pe sistemul de back-up. Problema a aparut in debutul sedintei de tranzactionare, dar nu a afectat serios activitatea institutiei", a spus Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Indicele BET-FI a urcat in ultima sedinta cu 0,75%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 6,71 mil. euro (22,4 mil. lei), peste 70% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Nu atat defectiunea RDS a fost problema sedintei de azi, ci faptul ca piata urcat prea brusc in ultimele sedinte. Investitorii sunt in asteptare si ultima sedinta a dovedit-o, neavand o directie clara", spune Gabriel Rotaru, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Bursa de Valori Bucuresti a inchis ieri pe un rulaj de doar 9 milioane de euro, aproape la jumatate fata de lichiditatea inregistrata in sedinta anterioara.
"Valoarea tranzactiilor a scazut si din cauza problemei aparute in cazul providerului de internet. Piata a ramas insa optimista, si ma astept la pastrarea trendului si pentru urmatoarele sedinte", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Indicii europeni au urcat usor ieri, dupa ce piata americana a inchis marti in urcare cu 0,27% pe indicele Dow Jones Industrial Average. Inidicele bursei londoneze, FTSE 100, se afla la mai bine de o ora de la inchiderea pietei de la Bucuresti in urcare cu 0,63%.
La sfarsitul acestei saptamani urmeaza sa se intruneasca Adunarea Generala a actionarilor pentru societatile de investitii financiare, dar si pentru alte comapanii de interes pentru Bursa, Broker Cluj si Banca Transilvania fiind doar cateva dintre ele.

Actiunile SIF Tranislvania au pierdut ieri 1,07% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,58 mil. euro (5,3 mil. lei), cel mai important rulaj din piata. La sfarsitul saptamanii urmeaza sa se intruneasca Adunarea Generala a Actionarilor SIF Transilvania. In cadrul acesteia se va supune la vot si dublarea capitalului social al companiei prin incorporarea a mare parte din profitul anului trecut. Actionarii ar urma sa primeasca o actiune gratuita la una detinuta. Si anul trecut s-a incercat o majorare de capital, dar lipsa de cvorum nu a facut posibila o astfel de operatiune. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Transilvania s-a perfectat la un pret de 3,7 lei/actiune.

Titlurile Turism Felix, companie cu afaceri in domeniul hotelier, au urcat ieri cu 3,72% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,3 mil. euro (1,03 mil. lei). Actionarii au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute dublarea capitalului Turism Felix la 14,8 mil. euro. Lichiditatea crescuta de ieri se datoreaza in mare parte SIF Transilvania care a vandut ieri un pachet de 162.400 de actiuni la un pret de circa 2 lei/titlu. Aproape de acelasi pret a vandut si Gheorghe Bailasteanu, una dintre persoanele initiate din cadrul actionariatului Turism Felix, un pachet de 140.000 de titluri. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,95 lei/actiune.

Titlurile Impact Developer & Contractor au urcat ieri cu 2,55% pe fondul unei valori a tranzactiilor de sub 180.000 de euro. Actiunile Impact au facut si obiectul unei tranzactii deal in valoare de 0,24 milioane de euro (0,82 milioane de lei). Operatiunea s-a perfectat la un pret de 0,79 lei/actiune, sub nivelul la care au inchis titlurile pe piata regular. De la inceputul acestui an actiunile developerului imobiliar au adus investitorilor un castig de aproapoe 30%, in conditiile in care in Romania se asteapta in urmatorii cinci ani o crestere a segmentului constructiilor cu peste 10% anual. Ultima tranzactie cu titlurile Impact Developer & Contractor s-a perfectat la un pret de 0,805 lei/actiune.

Actiunile producatorului de lacuri si vopsele Policolor au sarit ieri cu 7,69% pe fondul unei valori reduse a tranzactiilor, de aproape 20.000 de euro. "In cazul Policolor a devenit destul de interesant pentru investitori terenul pe care se afla fabrica. Acesta ar putea fi folosit si pentru dezvoltarea unui proiect rezidential", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. La inceputul acestui an, oferta publica de cumparare initiata de doua fonduri din Cipru pentru 48,6% din actiunile Policolor a esuat, pretul din oferta fiind inferior celui din piata, 2,05 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile Policolor s-a perfectat la un pret de 2,8 lei/actiune.

Actiunile companiei Remarul 16 Februarie, companie din Cluj specializata in productia si repararea mijloacelor de transport pe calea ferata, au pierdut ieri 0,6% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,27 mil. euro (0,92 mil. lei). Rezultatele economice ale companiei pe intreg anul 2006 urmeaza sa fie date publicitatii in urma Adunarii Generale din aceasta saptamana, conform reprezentantilor companiei. Indicele RASDAQ-C a pierdut in ultima sedinta 0,15%, lichiditatea pietei fiind de doar 1,45 mil. euro (4,8 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Remarul s-a perfectat la un pret de 32,9 lei/actiune, dupa ce minimul atins in timpul sedintei a fost de 32,5 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels