Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă rezultatul alegerilor din Grecia de la finalul săptămânii

Investitorii aşteaptă rezultatul alegerilor din Grecia de la finalul săptămânii

Autor: Monica Juganaru

15.06.2012, 00:04 728

Bursa de la Bucureşti a revenit pe plus chiar la finalul sesiunii de joi, creşterea fiind susţinută de evoluţia de pe piaţa americană, întrucât investitorii se aşteaptă la noi măsuri de stimulare din partea Fed, după date sub aşteptări privind piaţa muncii.

Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,34%, după care a început să scadă cu până la 0,68%, influenţată de evoluţia pieţelor vest-europene, după ce randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Spaniei a urcat puternic joi în urma retrogra­dării ţării de către Moody's, şi a depăşit pentru prima dată pragul psihologic de 7% care a forţat ţări precum Grecia să ceară ajutor financiar extern.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se situa cu 0,54% mai sus decât la finalul şedinţei precedente. Indicele BET-NG, al titlurilor compani­ilor din sectorul energetic, a închis cu o scădere de 0,34%, iar indicele BET-Fi, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,08%. "Având în vedere faptul că indicii BET şi BET-FI au pierdut peste 20% faţă de maximele din luna martie, am putea considera situaţia actuală ca fiind oportună pentru cei care vor să achiziţioneze acţiuni la un discount mai mare decât ratele la depozite. Totuşi, din cauza incertitudinilor zonei euro, apetitul pentru risc al acestora este foarte redus", a declarat Radu Profeanu, broker la Tradeviile.

În consecinţă, un deznodământ fericit al alegerilor din Grecia de la sfârşitul săptămânii ar însemna o revigorare a volumelor tranzacţionate şi o calmare a pieţelor. Este greu de anticipat pentru cât timp pieţele vor sta într-un punct de echilibru. Primul bailout al Greciei a marcat o revenire de câteva luni, iar bailout-ul Spaniei a adus un respiro de câteva ore de tranzacţionare", a declarat Radu Profeanu, broker la Tradeviile.

El mai spune că investitorii ar trebui să vizeze în special acţiuni ale căror profituri operaţionale şi cifre de afaceri sunt în creştere şi care nu ţin cont de cicluri economice.

"Tradiţional, sectorul energetic (Petrom) şi cel al utilităţilor (Transgaz, Transelectrica, Merck, pe secţiunea ATS) sunt vizate de investitori în perioade de incertidudine economică. De asemenea, este posibil să asistăm şi la o «fugă» a investitorilor către zona metalelor preţioase (aur, argint). Pentru evoluţii mai spectaculoase şi pentru o doză în plus de adrenalină, investitorii ar putea lua în considerare sectorul financiar", a afirmat Profeanu.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,77 mil. lei ( 5,7 mil. euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul şedinţei anterioare, de 9,63 mil. lei (2,16 mil. euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 13,8 mil. lei, operaţiunile cu titlurile FP asigurând 58% din lichiditatea pieţei.

"Prima veste pozitivă pentru piaţa autohtonă poate să vină de peste Ocean săptămâna viitoare, în urma raportului de la jumătatea trimestrului al doilea susţinut de Fed. Practic investitorii aşteaptă «unda verde» pentru o nouă rundă de lichiditate (QE3), ceea ce ar aduce un nou flux de cash, care ar fi îndreptat către piaţa de capital", consideră Profeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO