Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au călcat frâna. Acţiunile Ferrari s-au ieftinit cu 10% de la ofertă

Investitorii au călcat frâna. Acţiunile Ferrari s-au...

Autor: Radu Bostan

09.12.2015, 00:04 351

Acţiunile constructorului de maşini sport de lux Ferrari (simbol RACE pe NYSE) au scăzut cu 10% sub preţul din oferta iniţială de acum o lună şi jumătate, însă titlurile ar putea recupera teren dacă lichiditatea va accelera anul viitor.

În pofida ofertei intens mediatizate şi a unui debut în creştere pe bursa din New York, Ferrari a început să „deraieze“ din luna noiembrie, iar în prezent compania valorează 9 miliarde de dolari, cu 800 milioane de dolari mai puţin decât în momentul listării.

Scăderea acţiunilor este parţial explicată de lichiditatea extrem de scăzută a titlurilor, în condiţiile în care numai 10% din acţiunile Ferrari sunt disponibile la tranzacţionare. Pachetul cel mare, de 80%, este deţinut de grupul Fiat Chrysler, iar un alt pachet de 10% se află în mâinile lui Piero Ferrari, fiul fondatorului companiei.

Lichiditatea şi, în consecinţă, valoarea Ferrari pe bursă şi-ar putea reveni însă după ce Fiat Chrysler îşi pune în aplicare planul de a transfera participaţia în divizia sa de lux către investitorii proprii de pe bursă, mărind astfel free-floatul companiei de la 10% la 90%.

Familiile Ferrari şi Agnelli (acţionarul majoritar al Fiat) vor avea aproape 50% din drepturile de vot în cadrul companiei separate.

Pe bursa newyorkeză, constructorul auto de lux este evaluat la de 30 de ori profitul net pe ultimul an, în timp ce companii precum Daimler (DAI), producătorul mărcii Mercedes, sau BMW sunt evaluate la de 10 ori profitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO