Burse - Fonduri mutuale

Investitorii capata curaj, Bursa sare din nou spre maxime

Investitorii capata curaj, Bursa sare din nou spre maxime

Click pentru imaginea marita

24.08.2007, 17:45 11

Indicii romanesti au revenit ieri "furtunos" pe un trend ascendent pe fondul unei lichiditati care ramane insa sub 20 de milioane de euro. De remarcat in piata au fost aprecierile puternice inregistrate de cele mai lichide actiuni (vezi caseta). BET a castigat 3,1%, iar cotatiile societatilor de investitii financiare au sarit in medie cu peste 5,5%.
Brokerii spun ca au reaparut cumparatori agresivi, iar valoarea redusa a tranzactiilor arata o lispa de oferta la vanzare. Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust, fosta Finans Securities, este de parere ca la acest apetit al investitorilor pentru actiuni se adauga si faptul ca piata a ramas in urma in ceea ce priveste revenirea, daca se face o comparatie cu indicii europeni. "E normala reactia psihologica. Acum, cand preturile urca, nimeni nu mai vrea sa vanda. S-a creat astfel o presiune mare la cumparare, de aici si evolutia puternica a cotatiilor pe titlurile care de obicei erau lichide", spune Simionescu.
De altfel, doar trei dintre cei 59 de emitenti din piata au inregistrat ieri o corectie negativa la nivelul cotatiei.
Desi au deschis sustinut si au mers pe un trend ascendent, pietele europene au redus turatia motoarelor dupa finalul sedintei de la Bucuresti, iar la inchiderea editiei cele mai mari Burse europene pastrau un avans cuprins intre 0,5%-1,5%.
Americanii au deschis si ei pe verde, iar indicele Dow Jones Industrial Average inregistra un avans de 0,3%.
La noi, desi se pastreaza la un nivel modest, valoarea tranzactiilor a fost usor revigorata de reintrarea in piata a investitorilor institutionali din afara, spun brokerii. "Au reaparut strainii in piata, iar prezenta lor s-a simtit destul de puternic. Ei au fost primii care au speculat ramanerea in urma a pietei noastre fata de cele europene", spune Simionescu.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni, a inregistrat una dintre cele mai importante aprecieri din ultima perioada. Acesta a trecut din nou pragul de 10.000 de puncte si mai are circa 800 de puncte pana la maximul atins la sfarsitul lunii trecute. Si BET-FI a avansat puternic catre maximele din iulie si a inchis la un nivel de 83.176,32 de puncte.
In restul pietelor emergente din Europa Centrala si de Est investitorii au fost mai cumpatati. Polonia a avansat cu 1,16%, Cehia cu 1,37%, in timp ce principalul indice din Ungaria a castigat 1,69%.
La noi s-au remarcat din nou societatile de investitii financiare care au tinut capul de afis al sedintei, atat prin cresteri, cat si prin rulaje. In topul celor mai tranzactionate actiuni s-au infiltrat titlurile Banca Transilvania, Broker Cluj si Biofarm.
Broker Cluj a avansat puternic cu 4,2%, iar producatorul de medicamente Biofarm, desi a ramas pe loc, ramane in atentia investitorilor inregistrand un rulaj de 1,25 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO