Burse - Fonduri mutuale

Investitorii schimbă foaia: acţiunile Petrom au decolat cu 5,5%

Investitorii schimbă foaia: acţiunile Petrom au decolat...

Autor: Roxana Pricop

08.03.2016, 00:04 1215

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut în şedinţa de luni cu 5,5%, cel mai mare avans din acest an, în condiţiile în care investitorii au revenit la sentimente mai bune faţă de companiile active în domeniul pe­trolier, afectate în acest început de an de prăbuşirea cotaţiei ţiţeiului.

Preţul acţiunilor Petrom, cea mai valoroasă companie de pe bursa locală, a urcat ieri până la 0,256 lei/unitate. Aprecierea acţiunilor SNP a avut loc pe rulaje de peste

2 milioane de lei, valoare mai mare decât media şedinţelor anterioare. Aprecierea acţiunilor SNP a fost cea mai mare din rândul titlurilor incluse în indicele BET, principala referinţă a bursei locale. Pe plus au mai fost titlurile BVB (1,5%), cele ale Electrica (1,47%) şi cele ale Nuclearelectrica (0,73%).

Faţă de începutul anului, acţiunile Petrom mai au însă de recuperat o pierdere de 12%. Spre comparaţie, acţiunile Elec­trica (EL) şi cele ale Transelectrica (TEL) au fost primele acţiuni din indicele BET care au recuperat integral pierderile din ianuarie, graţie unui avans de 8% în ultima lună.

WikiZF: Profilul companiei  OMV Petrom

Cea mai mare creştere a fost raportată de acţiunile Romgaz, care s-au apreciat cu 12% în intervalul cuprins între 8 februarie şi 7 martie. Cum scăderea din ianuarie a fost amplă, titlurile Romgaz, cel mai mare producător de gaze de pe piaţa locală, afişează încă un minus de 1% faţă de începutul anului.

Scăderea acţiunilor Petrom a fost cauzată de aşteptările negative ale investitorilor cu privire la impactul pe care îl va avea barilul ieftin de petrol asupra rezultatelor financiare ale companiei.

Temerile investi­torilor au fost fondate având în vedere că Petrom a raportat pentru 2015 o pierdere de 690 de milioane de lei, faţă de profitul de 2,1 miliarde de lei din 2014, rezultatele com­paniei fiind puternic afectate de prăbuşirea barilului de petrol.

Anul 2015 este primul an în care compania raportează pierderi de la pri­vatizarea din 2004. În 2013, Petrom intra în istorie cu un profit net de un miliard de euro.

Principalul factor care a dus Petrom pe pierderi a fost depre­cierea activelor din zona de explo­rare şi producţie.

Astfel, com­pania a înregistrat în contabilitate ele­mente speciale negative de aproape 2,8 miliarde de lei în contextul în care valoarea barilului de petrol s-a înjumătăţit faţă de anul trecut. OMV Petrom nu va distribui dividende în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO