Burse - Fonduri mutuale

Jeffrey Rinker, Petrom: Inchiderea rafinariei nu va avea un impact major asupra rezultatelor

30.05.2007, 19:27 14

ZF: Exista intr-adevar un risc foarte mare de explozie la rafinaria Arpechim?

J.R.: Nu exista niciun risc de explozie la Arpechim. Aceste rezervoare sunt intr-o stare buna si au operat in configuratia actuala de la pornirea rafinariei. Modificarile la care se face referire au scopul de a reduce emisiile de vapori de la rezervoare la un nivel foarte scazut.

ZF: Ce impact are asupra pietei de produse petroliere oprirea rafinariei pe termen lung? Cine va castiga?

J.R.: Arpechim reprezinta aproape 25% din capacitatea curenta de rafinare a Romaniei, deci este foarte clar ca inchiderea rafinariei pe o perioada mai lunga va avea efecte majore asupra alimentarii cu produse petroliere si ar putea necesita importul de carburanti.
Totodata, Arpechim este principalul furnizor de materie prima pentru Oltchim, iar inchiderea rafinariei, chiar pe o perioada limitata, are un impact negativ asupra activitatii Oltchim.

ZF: Ce impact are asupra Petrom? La cat estimati pierderile daca oprirea rafinariei se va face pe termen de 6 luni? Ce impact va avea acest lucru strict asupra segmentului de rafinare?

J.R.: In acest moment evaluam toate posibilitatile pentru a evita intreruperi ale productiei de titei. Inchiderea pe termen limitat a rafinariei nu va avea un impact negativ major asupra rezultatelor, avand in vedere ca rafinaria Arpechim nu este profitabila. Vor exista de asemenea efecte asupra clientilor Arpechim si, in special, efecte asupra industriei petrochimice.

ZF: Exista astfel de probleme si la Petrobrazi?

J.R.: Nu exista astfel de probleme la Petrobrazi; rezervoarele indeplinesc deja toate cerintele.

ZF: In cat timp estimati ca veti realiza investitiile necesare? La cat se ridica aceste investitii?

J.R.: Pentru a putea realiza un proces de modernizare amplu, asa cum ne-am propus, estimam ca termenul pentru finalizarea acestora ar putea fi la mijlocul anului 2008.
In prezent, ne concentram asupra unui program accelerat de implementare a modificarilor mentionate in permisul de conformare. In perioada 2005-2006, investitiile legate de mediu la Arpechim au depasit 60 de milioane de euro si estimam ca alte 60 de milioane de euro vor fi investite pana in 2011.

ZF: De unde veti cumpara produsele petroliere pentru a acoperi cererea interna?

J.R.: N/A (compania nu a raspuns - n. red.)

ZF: Potrivit reprezentantilor Agentiei de Mediu, Petrom ar fi trebuit sa realizeze aceste investitii inca din luna noiembrie a anului trecut. De ce s-a amanat atat de mult realizarea acestor investitii? Pe ce v-ati bazat?

J.R.: Am avut in vedere investitii si facem aceste investitii, nu numai pentru realizarea modificarilor impuse de planul de conformare, ci chiar peste nivelul impus de autoritati.
Proiectarea si executarea acestora a durat mai mult decat ne-am asteptat si nu am reusit sa ne incadram in termenul stabilit.
In ceea ce priveste masurile de inchidere a haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic, acestea erau realizate, iar documentatia in acest sens a fost inaintata agentiei.
Practic, unitatea de acrilonitril nu mai functiona din 2006.

ZF: Mai aveti astfel de intarzieri la planul de actiuni pentru investitii in mediu?

J.R.: N/A

ZF: Exista posibilitatea ca in termenul de sase luni sa nu fie remediata problema?

J.R.: N/A

ZF: Care a fost reactia conducerii OMV?

J.R.: N/A

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO