Burse - Fonduri mutuale

Marius Cristescu: Sper ca Bursa nu va creste anul acesta, ca sa mai cumpar

Marius Cristescu: Sper ca Bursa nu va creste anul acesta, ca sa mai cumpar

Marius Cristescu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri locali, spune ca are pregatiti circa 20 mil. euro pentru achizitii pe Bursa si in companii nelistate

26.03.2009, 17:18 70

Marius Cristescu si Emil Cristescu, doi dintre cei mai bogati oameni de afaceri romani, au realizat pana in prezent investitii pe Bursa cu scop speculativ in valoare de 2 mil. euro si vor sa mai cumpere participatii minoritare in companii listate si nelistate de circa 20 mil. euro, fiind de parere ca preturile nu pot ramane scazute prea mult timp.

Aceste sume nu includ cele 20 mil. euro anuntate deja de cei doi frati pe care vor sa-i investeasca in preluarea unor active de la firme aflate in dificultate care au nevoie de lichiditati sa se restructureze.
„Bursa va reveni anul viitor probabil, anul acesta sper ca nu. Pentru un cumparator este bine ca preturile sa stea jos cat mai mult, pentru un vanzator invers", spune Marius Cristescu.
El si fratele sau au ajuns ieri la o participatie de 5,26% din actiunile companiei de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR) a omului de afaceri Gheorghe Calburean, transferul realizandu-se prin intermediul firmei Foraj Sonde Craiova (FOSB), pe care cei doi o controleaza.
„Vom mai achizitiona titluri Dafora doar daca piata va ramane scazuta. Este o societatea OK, dar in momentul in care se vor anunta rezultatele probabil ca se va mai dezumfla. Noi suntem realisti. Cred ca saltul de 15% de astazi (ieri - n.red.) e datorat in exclusivitate anuntului de depasire a pragului de 5% de catre noi", spune Marius Cristescu.
In momentul in care Foraj Sonde Craiova a fost raportata cu pachetul la Dafora, compania avea o capitalizare de 64 mil. lei (14,9 mil. euro), dubla fata de cea a firmei din Medias, desi aceasta din urma este mult mai cunoscuta printre investitorii de pe Bursa. Titlurile Dafora au sarit ieri cu 15% si au ramas fara vanzatori, iar pe parcursul sedintei existau ordine la cumparare la pretul maxim pentru un pachet de peste 3,9 mil. titluri, reprezentand 0,38% din capitalul firmei.
Marius Cristescu spune ca investitia de la Dafora este una pur financiara si nu vrea sa intre in concurenta cu nimeni ca sa ridice pretul. Printre domeniile preferate pe Bursa de cei doi oameni de afaceri se numara sectorul bancar si SIF-urile. „Sunt destule oportunitati pe Bursa si in fiecare sector. Noi vom investi in acele companii a caror activitate o cunoastem", spune Cristescu.
Cei doi oameni de afaceri vor sa cumpere prin intermediul Faur Bucuresti (FAU) pachetele minoritarilor firmei Alstom Transport Romania, controlata de compania franceza Alstom. Filiala romana a firmei franceze a realizat in 2007 un profit net de 64 mil. lei la o cifra de afaceri de 117,4 mil. lei. In prezent, fratii Cristescu detin prin Faur Bucuresti 1,43% din actiunile Alstom Transport.
Marius si Emil Cristescu detin grupul de firme Bega, care cuprinde peste 30 de firme din mai multe domenii, printre care materiale de constructii, imobiliare, productia de utilaje, industria chimica, foraj petrolier, comert, turism si transport.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO