Burse - Fonduri mutuale

Misiune dificilă pe umerii noului consiliu de administraţie al Depozitarului Central

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

09.02.2015, 00:05 299

Acţionarii Depozitarului Central, ins­titu­ţie responsabilă de decontarea tran­zacţiilor cu ac­ţiuni pe bursa de la Bu­cureşti, sunt con­vo­caţi azi, 9 februarie, în Adunarea Generală pentru a completa structura Consiliului de Ad­mi­nistraţie (CA) cu cei patru candidaţi aleşi pe 29 februarie de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti.

După ce va primi avizul ASF noul CA al Depozitarului Central va tre­bui să găsească un director general, având în vedere că man­datul actualului executiv, Silvia Buicănescu, este provizoriu, dar şi să pregătească instituţia pentru a se alinia la noile reglementări de la nivel european.

James William Turnbull, manager senior la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare (BERD), Marius-Adrian Mol­do­van, şef serviciu investiţii la SIF Transilvania, Radu Roşca, preşedintele firmei de brokeraj BT Securities, alături de Cristinel Sandu Po­pescu, preşedinte şi director general la firma de brokeraj Voltinvest, susţinut de SIF Olte­nia, sunt candidaţii aleşi pe 29 ianuarie de acţio­narii BVB.  Bursa este cel mai mare acţio­nar al Depozitarului cu circa 70% din acţiuni, iar restul de cca 30% din acţiuni este împărţit de cele cinci SIF-uri, bănci şi mai multe firme de brokeraj.

Marius - Adrian Moldovan, şef serviciu investiţii la SIF Transilvania, este susţinut de BVB pentru a prelua funcţia de preşedinte al Depozitarului, poziţie anterior ocupată de Cristian Agalopol.

Aceştia vor completa componenţa con­du­cerii Depozitarului, din care fac parte acum Car­men Dumitrescu (fost director ge­neral ad­junct la SIF Banat-Crişana), Cecilia Manta (SIF Moldova), Adrian Simionescu (pre­şe­dinte CA al Vienna Investment Trust), Răz­van Paşol (directorul general al Interca­pital In­vest) şi Dana Mirela Ionescu (managing di­rec­tor pieţe de capital la Raiffeisen Bank). SIF-urile vor avea în noul consiliu de ad­mi­nistraţie patru reprezentanţi din nouă lo­c­u­ri.

Alegerea de noi administratori are loc în condiţiile în care instituţia a trecut printr-o criză la finalul anului trecut, după ce Adriana Tă­năsoiu a fost demisă din funcţia de director ge­neral, după opt ani de mandat, pentru ne­res­pectarea obligaţiilor din contract cu privire la loialitate şi confidenţialitate, iar con­si­liul de ad­ministraţie a rămas incomplet după ce doar cinci din cele nouă persoane propuse de ac­ţio­nari în primăvara anului 2014 au pri­mit avizul de la Autoritatea de Supra­ve­ghere Fi­nanciară.

La finalul anului trecut, ASF nu a au­to­rizat intrarea în CA a lui Ludwik So­bo­lewski - directorul general al BVB, Stere Far­ma­che, Robert Pană şi Adrian Lupşan - toţi trei membri în CA al BVB, din cauza unor re­gle­mentări care nu permit cumulul de funcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO