Burse - Fonduri mutuale

Nebunie pe Oltchim: Compania care apare pe toate listele de restructurare a ajuns să valoreze 100 mil. euro pe Bursă

Nebunie pe Oltchim: Compania care apare pe toate listele de restructurare a ajuns să valoreze 100 mil. euro pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

02.06.2011, 10:52 1549

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) aucrescut cu încă 15% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare,atingând un preţ de 1,317 lei, pe fondul celor mai mari tranzacţiidin deschiderea Bursei, de peste 1,5 mil. lei.

Astfel, capitalizarea companiei, care în ultimii 10 ani a fostinclusă pe toate listele de restructurare sau privatizare aleguvernelor care s-au succedat în acest interval, a ajuns la 110mil. euro, faţă de 16 mil. euro la începutul anului.

Oltchim a înregistrat în ultimii trei ani pierderi cumulate de667 mil. lei (160 mil. euro), iar la finele anului trecut aveadatorii de 2,3 mld. lei şi capitaluri proprii negative, de minus548 mil. lei.

Creşterea acţiunilor Oltchim vine însă după ce compania araportat dublarea afacerilor în primul trimestru al acestui an, la464 mil. lei (110 mil. euro), şi pierderi de 20 de ori mai micifaţă de primele trei luni din 2010.

În plus, grupul german PCC, principalul acţionar minoritar, aînceput să acumuleze acţiuni de pe Bursă pentru a-şi consolidaparticipaţia, în vederea asigurării unei poziţii avantajoase înviitorul proces de privatizare a companiei. Nemţii au ajuns sădeţină peste 16% din acţiuni. Statul român are 55%, prin MinisterulEconomiei, şi a convenit cu FMI să soată compania la privatizarepână la finele anului.

Între timp, Oltchim a anunţat şi noi achiziţii de active de laPetrom, iar săptămâna trecută a înaintat companiei petroliere oofertă pentru achiziţia rafinăriei Arpechim, demers în care estesprijinit de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO