Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transgaz a propulsat RCI pe locul doi in topul anual al brokerilor

24.12.2007, 17:32 16

Raiffeisen Capital & Investment (RCI), intermediarul principal al ofertei publice initiale a transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), a urcat pe locul al doilea in topul anual al brokerilor, dupa ce la 11 luni ocupa pozitia a patra.
RCI a ocupat prima pozitie in topul tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa, inclusiv pe piata RASDAQ, cu un rulaj de 590 mil. lei (168 mil. euro), care s-a datorat, in primul rand, ofertei publice initiale in valoare de 65 mil. euro pe care a intermediat-o pentru Transgaz. Oferta Transgaz a fost de departe cea mai importanta tranzactie a anului pe Bursa de Valori, fiind singura listare noua din acest an, dar si cea mai mare oferta publica din istoria BVB.
Societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank a intermediat in 2007 tranzactii cu actiuni in valoare totala de peste 3 mld. lei (890 mil. euro).
Primul loc in topul brokerilor pe 2007 a revenit societatii de brokeraj KBC Securities (fosta Swiss Capital), care a intermediat tranzactii cu actiuni in valoare de 4,3 mld. lei (1,27 mld. euro), reprezentand circa 12% din rulajul total de pe Bursa din acest an.
KBC Securities a intermediat cateva dintre cele mai mari tranzactii de pe Bursa din acest an, cum ar fi preluarea Asirom de catre Viena Insurance Group (VIG), vanzarea unui pachet de 14% din producatorul de medicamente Sicomed de catre fondul american QVT sau vanzarea unor pachete insumand aproape 5% din Impact de catre actionarii fondatori catre fonduri straine.
In decembrie, KBC Securities a intermediat oferta de preluare obligatorie lansata de VIG pentru Asirom, prin care grupul austriac a preluat inca 16% din compania de asigurari, majorandu-si participatia la 66%.
KBC Securities a fost cea mai activa societate de brokeraj de pe RASDAQ, unde a intermediat tranzactii de 1,5 mld. lei (440 mil. lei), reprezentand 18% din piata. Pe Bursa de Valori, KBC Securities este a doua, la mica distanta de CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului Unicredit-Tiriac.
CA IB Securities a ocupat locul al treilea in clasamentul general pe 2007, cu un rulaj de 3 mld. lei (886 mil. euro), fiind urmata de ING Bank, cu tranzactii de 2,88 mld. lei (850 mil. euro).
Primele patru societati de brokeraj de pe piata au intermediat in acest an peste 36% din tranzactiile totale cu actiuni de pe Bursa si RASDAQ. Cele patru societati, apartinand unor grupuri financiare straine, lucreaza preponderent cu investitori straini, majoritatea tranzactiilor realizate de marile fonduri straine de pe piata derulandu-se prin intermediul lor.
Dintre societatile de brokeraj de retail, care lucreaza preponderent cu clienti romani, cea mai bine clasata este in acest an Broker Cluj, care ocupa locul cinci in clasamentul general, cu un rulaj de peste 2,1 mld. lei (620 mil. euro), luand in considerare si tranzactiile derulate de Investco, societate de brokeraj cu care a fuzionat in acest an. Broker este singura societate de brokeraj listata la Bursa de Valori.
Pe piata de obligatiuni, cea mai activa societate de brokeraj a fost in acest an ABN Amro Securities, care a realizat un rulaj de 1,25 mil. lei (370 mil. euro). ABN Amro Securities a intermediat listarea la Bursa a obligatiunilor Bancii Europene de Investitii (BEI). Intercapital Invest este a doua la tranzactiile cu obligatiuni, cu un rulaj de 122 mil. lei (36 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO