Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de circa 450 MW

OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia vor construi...

Autor: Eduard Ivanovici

17.07.2023, 12:41 879

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, unicul producător local de petrol şi gaze, a anunţat semnarea contractelor de finanţare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de aproximativ 450 MW.

Contractele de finanţare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, şi de către reprezentanţii celor patru entităţi juridice care sunt beneficiarii acestei finanţări şi, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entităţi, OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deţinând o participaţie de 50%, conform unui comunicat de presă.

„Prin semnarea contractelor de finanţare am mai făcut un pas important, care va permite echipei de proiect să se concentreze asupra fazei de construcţie a celor patru parcuri fotovoltaice. Obiectivul OMV Petrom este ca, până în 2030, să devină un important producător de energie regenerabilă şi furnizor de electricitate verde pentru clienţii noştri, instalând capacităţi de producţie, inclusiv prin parteneriate”, spune Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnat ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecţie organizate de CE Oltenia. Investiţiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanţate prin Fondul de Modernizare.

În perioada următoare va fi lansată documentaţia necesară licitaţiei pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcţie şi punere în funcţiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câştigătorul acestei licitaţii. Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului naţional în 2025, se arată în comunicat.

Acţiunile SNP au plus 28% anul acesta, pe un rulaj de 860 de milioane de lei, la o capitalizare de 33,6 miliarde de lei. În T1/2023, compania a raportat vânzări de 9,47 miliarde de lei, minus 20% faţă de anul trecut, şi un profit de 1,48 miliarde de lei, în coborâre cu 15%.