Burse - Fonduri mutuale

Optimismul, la cote de avarie pe Bursa

04.05.2006, 00:00 12

Bursa a oferit ieri prima sedinta mai agitata dupa o perioada mai lunga de acalmie. Pe parcursul zilei, actiunile Bancii Transilvania au scazut pana intr-un minim de 1,4 lei/actiune, Petromidia a cazut chiar sub pragul de 0,9 lei/actiune, in timp ce titlurile Petrom au pierdut aproape 2%.

Indicii BET si BET- C au pierdut ieri cate 1%. Dintre actiunile mari de pe piata, singura care nu a scazut a fost BRD, aceasta reusind sa inregistreze o apreciere usoara de 0,6%. SIF-urile au fost in continuare suspendate de la tranzactionare, urmand sa revina la tranzactionare incepand cu ziua de azi, cu exceptia SIF Muntenia care va reveni pe piata maine.

"Cu exceptia BRD, pe toata piata vanzatorii au fost foarte agresivi. Pe piata se simte in mod clar pesimismul investitorilor, in conditiile in care au fost prea multe stiri negative in ultima perioada", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

"O posibila explicatie pentru scaderea suferita de Banca Transilvania ar putea fi aceea ca unii din actionarii bancii sa fi inceput sa vanda pentru a face rost de bani ca sa poata subscrie in cadrul majorarii de capital pe care o va derula banca", a precizat Ceuca.

Presiunea pusa de vanzatori pe piata a determinat ca actiunile Bancii Transilvania sa fie cele mai tranzactionate ieri, cu un rulaj de 4,28 milioane de lei (1,2 milioane de euro). O lichiditate usor in crestere au avut si celelalte actiuni principale de la Bursa, cu titlurile BRD realizandu-se si cinci tranzactii speciale, valoarea acestora fiind totusi redusa, de doar 0,12 milioane de lei (0,034 milioane de euro).

Brokerii spun ca piata se asteapta pentru ziua de azi la scaderi din partea SIF-urilor, situatie care ar putea trage din nou piata in jos. "Majoritatea pietei se asteapta la scaderi pentru SIF-uri, dar nu e exclus sa apara surprize", spune Adrian Ceuca. In acelasi timp, brokerii care lucreaza mai ales cu investitori straini spun ca nu se asteapa pe termen scurt la achizitii mai mari din partea acestor investitori.

"Nu ne asteptam pe termen scurt la achizitii mai mari din partea investitorilor straini, in lipsa unor alte informatii pozitive in afara de raportul de tara al Comisiei Europene, care este asteptat sa fie pozitiv si se gaseste destul de mult inclus in pretul actual al actiunilor", a precizat Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj BRD Securities.



AcIiunile Broker Cluj au avut ieri o evolutie stabila, inchizand ziua la pretul de 2,42 lei/actiune, acelasi de la finele sedintei precedente. Broker a anuntat ieri ca vrea sa realizeze o operatiune de splitare a valorii nominale a actiunilor de la nivelul actual de 1 leu/actiune la 0,5 lei/actiune. Conducerea societatii a hotarat intrunirea CA in vara la scurt timp dupa inregistrarea majorarilor de capital pe care Broker le va realiza, pentru a aproba data exacta a initierii operatiunii de splitare. "Dorinta de splitare a fost exprimata in AGA de unul din actionarii societatii care nu e actionar semnificativ si a intrunit aprobarea majoritatii celorlalti actionari", a spus Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.



AcIiunile BAncii Transilvania au pierdut ieri peste 2% la nivelul pretului de inchidere, pe fondul unor vanzari agresive. La inchidere, actiunile au fost tranzactionate la un pret de 1,42 lei/actiune, dar presiunea la vannzare resimtita pe aceste titluri a coborat cursul pe parcursul zilei pana la un nivel minim de 1,4 lei/actiune. Brokerii spun ca este posibil ca scaderea sa fi fost declansata de unii investitori care aveau nevoie de bani sa se fi grabit sa vanda

odata cu apropierea datei de inregistrare pentru a participa la majorarea de capital. Ultima zi in care investitorii mai pot cumpara actiuni pentru a beneficia de gratuite si pentru a putea cumpara actiuni la un pret mai redus decat cel din piata este 9 mai.



AcIiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat o noua scadere puternica, fiind cotate pe parcursul sedintei la preturi si cu 5% mai reduse fata de nivelul de inchidere de marti. Pana la finalul sedintei, cursul si-a mai revenit totusi, ultima tranzactie perfectandu-se la un curs de 0,092 lei/actiune, mai jos cu 2,4%. Noile scaderi sufierite de Petromidia au venit dupa ce compania a anuntat estimari de profit pentru 2006 in scadere importanta fata de rezultatul din 2005. Mai mult, surse de pe piata petroliera afirmau ca industria de rafinare din Romania, ca si cea la nivel mondial, a inregistrat marje negative de castig in prima parte a anului.



Titlurile Btncii Carpatica au scazut cu aproape 9%, in prima zi dupa trecerea perioadei in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a primi titluri gratuite in cadrul majorarii de capital pe care o va derula banca. Investitorii care au jucat la gratuite au avut astfel de castigat, in conditiile in care pretul teoretic la care banca ar fi trebuit sa fie cotata pe fondul majorarii de capital era de 0,5533 lei/actiune, iar la inchiderea de ieri, actiunile erau cotate la 0,565 lei/actiune. Carpatica urmeaza sa-si majoreze capitalul cu 12,45 milioane de lei (3,5 mil. euro) prin incorporarea rezervelor din profit si acordarea de 12,05 actiuni gratis la fiecare 100 de titluri detinute.

Titlurile Comcereal ConstanTa au revenit in atentia unor cumparatori, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei transferandu-se ieri 0,9% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiilor a fost de 0,36 milioane de lei (0,1 milioane de euro). Ultima operatiune

s-a derulat la 17,5 lei/actiune, pretul maxim la care actiunile au fost tranzactionate. Potrivit informatiilor disponibile pe piata, principalul cumparator de actiuni Comcereal in ultimele luni a fost SIF Transilvania, care a ajuns sa controleze 41,4% din titluri. Un alt actionar semnificativ al societatii este Bank Austria Creditanstalt, care a cumparat pe contul unui client strain si care detine circa 24,6% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO