Burse - Fonduri mutuale

Petrolul scump a urcat cu 16% castigul Petrom in T3

16.11.2007, 19:21 11

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a inregistrat in trimestrul al treilea un profit net de 661 mil. lei (204 mil. euro), in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 30% fata de trimestrul al doilea, datorita majorarii pretului titeiului pe pietele internationale.
Cifra de afaceri a companiei a crescut fata de trimestrul anterior, dar nivelul de 3,238 mld. lei (1 mld. euro) este cu 4% mai mic decat cel din perioada similara a lui 2006.
"Rezultatele aferente trimestrului trei sunt considerabil mai bune decat cele din trimestrul doi, datorita nivelului record al pretului titeiului. Compania se afla inca in plin proces de restructurare, iar caracteristicile mediului in care evoluam au influentat negativ rezultatele la noua luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, rezultatele se inscriu in prognozele pentru acest an", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.
La noua luni, Petrom a raportat un profit net de 1,548 mld. lei (469 mil. euro), cu 22% mai mic decat in perioada similara din 2006, pe fondul unor afaceri de 8,67 mld. lei (2,62 mld. euro), in scadere cu 10%. Petrom estimeaza mentinerea unui nivel ridicat al pretului titeiului care va favoriza activitatile de explorare si productie, dar va continua sa preseze marjele de rafinare.
Profitul operational din explorare si productie a fost in primele noua luni de 2,07 mld. lei (629 mil. euro), in scadere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut, din cauza intaririi leului fata de dolarul american, dar si a investitiilor de 1,61 mld. lei (489 mil. euro), de trei ori mai mari decat in perioada similara a lui 2006.
Segmentul de rafinare si marketing a adus pierderi operationale de 591 mil. lei (179 mil. euro), cu 8% mai mici decat in perioada similara din 2006. Marjele de rafinare au fost de trei ori mai mici decat in trimestrul al doilea si de doua ori mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cantitatea de titei procesata de cele doua rafinarii, Petrobrazi si Arpechim, a fost cu 13% mai mica decat in perioada similara a lui 2006, din cauza inchiderii pentru sase saptamani a Arpechim.
Grupul OMV, actionarul majoritar al Petrom, a raportat un profit net de 489 mil. euro in trimestrul trei, cu 22% mai mare decat in aceeasi perioada a lui 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO