Burse - Fonduri mutuale

Petrom a pierdut pe Bursa jumatate de miliard de euro in prima zi de inchidere a rafinariei Arpechim

Petrom a pierdut pe Bursa jumatate de miliard de euro in prima zi de inchidere a rafinariei Arpechim

Click pentru imaginea intreaga

30.05.2007, 19:26 29

Inchiderea rafinariei Arpechim in urma suspendarii autorizatiei integrate de mediu de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a determinat ieri scaderea actiunilor Petrom cu 4,7%, compania pierzand circa 430 de milioane de euro din valoarea de piata. Decizia inchiderii rafinariei Arpechim a fost generata de nerespectarea de catre Petrom a obligatiilor asumate in planul de actiune in ceea ce priveste protectia mediului.
Inchiderea rafinariei Arpechim echivaleaza cu anularea dintr-o data a jumatate din capacitatea de rafinare a Petrom si evaporarea unei cote de piata de aproximativ 15% care va fi castigata de competitorii companiei. Segmentul de rafinare derula afaceri de aproximativ 2 mld. euro cu ambele rafinarii. Inchiderea Arpechim, care in anul 2006 a rafinat 3,4 mil. tone de titei, anuleaza dintr-o data jumatate din businessul Petrom pe segmentul de rafinare.
Stirea, care i-a luat prin surprindere pe investitori, a venit intr-un moment in care actiunile Petrom se aflau deja in scadere, ca urmare a informatiilor negative care au aparut pe parcursul ultimelor luni.
Anuntul inchiderii Arpechim a afectat si actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, care au pierdut 2,5%, dupa ce scazusera pe parcursul sedintei chiar cu 5%, avand in vedere ca Arpechim este unul din principalii furnizori de materie prima pentru Oltchim. Titlurile Oil Terminal au scazut de asemenea cu 2%, Petrom fiind unul din principalii clienti ai operatorului portuar.
Singurii care s-au bucurat de aceasta stire au fost actionarii Rompetrol Rafinare, compania care opereaza rafinaria Petromidia, ale carei actiuni au crescut cu 3% in debutul sedintei de ieri, inchizand cu un castig de 1,2%.
Analistii considera ca inchiderea Arpechim va avea cu siguranta un efect negativ asupra rezultatelor financiare ale Petrom, in conditiile in care compania a raportat si in primul trimestru scaderi la nivelul cifrei de afaceri si al profitului.
"Inchiderea Arpechim va avea, in mod evident, un efect negativ asupra rezultatelor Petrom. Arpechim reprezinta jumatate din capacitatea de rafinare a companiei, ceea ce inseamna ca Petrom va trebui sa cumpere produse petroliere de la terti pentru a acoperi deficitul, lucru care va afecta veniturile si profitul companiei", a declarat pentru ZF Oleg Galbur, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Capital & Investments.
"Din punct de vedere valoric pierderile cauzate de inchiderea Arpechim sunt greu de cuantificat, depinzand de perioada in care va fi inchisa rafinaria. Daca va fi inchisa doua-trei saptamani, efectul nu va fi foarte mare. Daca insa va dura cateva luni, pierderile ar putea sa fie destul de mari, avand in vedere faptul ca intram in perioada concediilor, cand cererea de combustibil este ridicata", sustine Galbur. In ceea ce priveste impactul pe piata, acesta va fi unul destul de redus, spun principalii competitori ai Petrom.
"Credem ca inchiderea rafinariei Arpechim nu va avea niciun impact asupra pietei. Consideram ca preturile nu vor creste pentru ca oricum Romania exporta jumatate din productia de carburanti, existand astfel posibilitatea redirectionarii anumitor cantitati de produse catre piata interna. Si in acest moment exista un excedent de produse", spun reprezentantii Rompetrol, grupul petrolier condus de omul de afaceri Dinu Patriciu.
Potrivit surselor citate, Rompetrol este pregatit sa acopere necesarul de produse petroliere care se va forma pe piata in functie de cerere.
"Piata nu va fi afectata, dar s-ar putea obtine un deficit comercial mai mare prin intreruperea exporturilor pentru acoperirea cererii interne. Am cerut conducerii de la Moscova sa ne aprobe pentru luna viitoare o cantitate mai mare de produse petroliere. Daca Petrom va avea nevoie, noi ii dam produse petroliere", a spus Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania.
Reprezentantii MOL Romania, subsidiara locala a grupului ungar MOL, au aratat ca firma va achizitiona carburanti de la celelalte companii petroliere si va suplimenta livrarile de la rafinariile grupului.
"MOL Romania achizitioneaza anumiti carburanti si de la rafinariile Petrom. In urma inchiderii Arpechim, pentru a suplini deficitul de carburant, compania se va adapta noii situatii prin aprovizionarea de la alti producatori interni, dar si prin marirea comenzilor la rafinariile grupului MOL", au declarat reprezentantii firmei.
Reprezentantii Petrom considera masura disproportionata si nejustificata.
"Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde masuri specifice, ce vor fi indeplinite pana in 2012, termen care reprezinta si sfarsitul perioadei de tranzitie negociat cu Uniunea Europeana", a declarat Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti justifica decizia de suspendare a autorizatiei de mediu prin nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, emisa pentru activitatea desfasurata de Arpechim Pitesti, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic. Petrom considera ca cea de-a doua masura este realizata integral, iar documentatia in acest sens a fost inaintata Agentiei.
"Suntem surprinsi de aceasta decizie, avand in vedere atat discutiile constructive pe care le purtam cu reprezentantii autoritatilor de mediu, cat si faptul ca situatia de la Arpechim nu presupune riscuri majore pentru mediul inconjurator sau pentru sanatatea angajatilor si a locuitorilor din zona ", a adaugat Dan Pazara.
Stirea inchiderii rafinariei a creat un val de nelinisti si in cadrul Guvernului.
"Datele preliminare indica faptul ca sumele varsate de Petrom pentru investitii la Arpechim sunt destul de reduse comparativ cu profitul companiei", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a cerut Ministerului Mediului sa "creasca presiunea" pentru ca rafinaria sa respecte cerintele de mediu.
Seful Guvernului a precizat ca a fost informat luni seara de ministrul Mediului despre situatia rafinariei Arpechim, pe care a catalogat-o ca "preocupanta si neverosimila".
El a apreciat ca nu se poate vorbi de o lipsa de capacitate financiara a Petrom, in conditiile in care - conform datelor furnizate premierului de Seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului - compania a varsat la AVAS o suma de 90 milioane euro, aferenta cotei sale de profit.
Premierul a aratat ca inchiderea rafinariei ar crea probleme nu numai la Pitesti, ci si la Ramnicu Valcea, unde combinatul Oltchim se bazeaza pe materiile prime furnizate de Arpechim.
"Am cerut Ministerului Mediului sa faca verificari, sa discute cu conducerea societatii, pentru ca procedurile de oprire a unei rafinarii nu sunt foarte scurte, ci pot dura chiar luni. Voi cere ministrului Mediului sa urgenteze si sa creasca presiunea asupra Petrom, sa isi realizeze planul de investitii astfel incat sa se incadreze in normele de mediu ca orice intreprindere care functioneaza intr-o tara europeana", a spus Tariceanu.
In cadrul capitolului de mediu din tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, au fost trecute instalatiile industriale care beneficiaza de termene extinse de conformare la normele UE. Fabricile numite in acest capitol au dezvoltat in comun cu Agentiile pentru Protectia Mediului de la nivel local, un plan de atingere a normelor europene privind poluarea mediului, numit "plan de actiuni". In cazul Arpechim, in urma unui control al Garzii Nationale de Mediu sucursala Pitesti, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti a avertizat conducerea companiei ca nu a respectat doua dintre angajamentele din Planul de Actiuni, trimitand in acest sens o adresa oficiala conducerii. "Prima notificare privind posibilitatea suspendarii activitatii Arpechim s-a facut in noiembrie anul trecut. Termenul maxim stabilit atunci pentru conformare a fost de 31.12.2006", a declarat pentru ZF, Emilia Dumitrescu, comisar sef al Garzii Nationale de Mediu, sucursala Pitesti. Ea a explicat ca GNM Pitesti a mai efectuat ulterior alte controale, toate avand ca rezultat lipsa unor masuri concrete din partea companiei privind conformarea la Planul de Actiuni. Termenul final privind implementarea masurilor a fost stabilit pentru data de 19.04.2007.
In cazul in care in termen de sase luni nu sunt realizate masurile necesare, Arpechim risca sa fie inchisa, ceea ce ar anula autorizatia integrata de mediu. Pregatirea dosarului si obtinerea avizelor de mediu ar dura peste patru luni, dupa cum afirma Dumitrescu. Planul de Actiuni al instalatiilor industriale cu termene amanate de conformare nu sunt facute publice, companiile argumentand ca ele contin informatii confidentiale privind strategia lor si datele financiare.
Arpechim nu este prima companie care ridica probleme serioase in ceea ce privesc investitiile de mediu. La mijlocul lunii martie, Silvian Ionescu, comisarul general de atunci al GNM anunta ca a inaintat plangeri penale impotriva administratiei Mittal Steel Galati, pentru nerespectarea normelor de mediu si a promisiunilor de investitii pentru remedierea impactului asupra mediului. In acel moment, Ionescu sustinea ca Mittal nu a indeplinit decat 60% din planul de investitii in mediu asumat prin contractul de privatizare, investitii care se ridica la un total de 176 de milioane de dolari, riscand astfel sa-si piarda autorizatiile de mediu. Combinatul din Galati a obtinut in 2002 o autorizatie simpla de mediu, cu valabilitate pana in 2007, cand urma sa obtina autorizatia integrata de mediu.


Fondurile au pierdut 150 mil. euro pe mana Petrom

Stirile negative legate de Petrom aparute in ultimele luni i-au costat pe actionarii institutionali ai companiei circa 150 de mil. euro, actiunile companiei pierzand peste 10% fata de sfarsitul anului trecut. Proiectul de lege privind distribuirea pachetului de 8% din actiunile Petrom direct catre salariatii companiei, rezultatele in scadere publicate in primul trimestru au creat un context destul de nefavorabil pentru actiunile Petrom, iar inchiderea temporara a rafinariei Arpechim a complicat si mai mult ecuatia pentru investitori. Fondul Proprietatea, cel mai important investitor de portofoliu al Petrom cu aproape 10% din actiuni, si-a vazut diminuata de la inceputul anului valoarea participatiei cu 101 mil. euro, punand la socoteala si scaderea de ieri, in timp ce BERD, care detine 2,02% din actiuni, a pierdut 21 mil. euro. Si investitorii straini au suferit de pe urma scaderii actiunilor companiei petroliere. Fondurile de investitii administrate de divizia americana a Julius Baer, care controlau potrivit ultimului raport 1,15% din Petrom, au pierdut aproape 12 mil. euro, in timp ce fondurile suedezilor de la East Capital, care detineau 0,2% din companie, au inregistrat o pierdere de 2 mil. euro la nivelul activelor nete. Brokerii sustin ca trendul de scadere al actiunilor Petrom a inceput inca din noiembrie anul trecut, odata cu scandalul legat de publicarea contractului de privatizare. Practic, cotatia titlurilor Petrom s-a intors la nivelul din urma cu un an, ceea ce inseamna ca investitorii care au tinut in aceasta perioada actiunile in portofoliu nu au castigat nimic. "Daca analizam graficele se observa ca Petrom e pe scadere din noiembrie anul trecut. Au fost mai multe informatii negative care au determinat acest trend, cum ar fi incertitudinile legate de pachetul de 8% pentru salariati, scaderea veniturilor in primul trimestru, iar acum inchiderea Arpechim care nu face decat sa confirme trendul de scadere", considera Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. "Investitorii care investesc pe termen scurt au motive de suparare, deoarece sperau probabil intr-o revenire a actiunilor, insa investitorii institutionali, care au un orizont de investitie de cativa ani, nu cred ca isi fac inca foarte multe griji. Petrom ramane totusi un blue chip", mai spune Pasol. De altfel, scaderile din ultimele luni ale titlurilor Petrom s-au produs pe fondul unei lichiditati destul de reduse, neputandu-se vorbi de vanzari masive din partea investitorilor institutionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO