Burse - Fonduri mutuale

Petrom si Banca Transilvania, investitiile preferate ale SIF-urilor

Petrom si Banca Transilvania, investitiile preferate ale SIF-urilor

Click pentru imaginea marita

26.01.2007, 18:57 18

SIF Moldova a "intrat" cel mai puternic dintre SIF-uri in pachetele detinute la societatile de pe piata principala a Bursei de Valori in ultimele luni ale anului trecut, la polul opus aflandu-se SIF Banat-Crisana si Muntenia, fara schimbari importante in structura portofoliului.
SIF Moldova a cautat in ultimul trimestru al lui 2006 sa-si consolideze participatiile detinute la bancile listate pe Bursa si la companiile petroliere. Dintre actiunile societatilor principale de la Bursa, titlurile Petrom si cele ale Bancii Transilvania s-au aflat si in atentia SIF Oltenia, care la randul ei si-a intarit detinerea in doua dintre societatile cele mai mari de pe piata.
Potrivit raportarilor SIF Moldova, societatea a mai cumparat in ultimele trei luni ale anului trecut circa 2,7 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania, 5,8 milioane de actiuni la Petrom si alte 0,26 milioane de titluri ale Rompetrol Rafinare (Petromidia). Valoarea actiunilor bancii pe care SIF le-a cumparat este in prezent pe piata de circa 0,84 milioane de euro, in timp ce titlurile achizitionate la Petrom valoreaza 1,02 milioane de euro.
Astfel, participatia societatii la Banca Transilvania a crescut la 3,910% fata de 3,842% la finalul lui septembrie, in timp ce detinerile de la Petrom si Rompetrol Rafinare (Petromidia) au crescut de la 0,110% la 0,119%, si respectiv de la 0,020% la 0,021%. A crescut totodata si detinerea de la Banca Comerciala Carpatica, de la 0,168% la 0,177%.
Societatea si-a mai majorat detinerea si la producatorul de medicamente Antibiotice Iasi la 0,437% fata de 0,394% la sfarsitul lui septembrie, odata cu achizitia a aproape 200.000 de actiuni, a caror valoare pe Bursa este in acest moment de 0,1 milioane de euro.
Pe de alta parte, SIF Moldova si-a redus in ultimele trei luni ale anului trecut detinerile de la Transelectrica, la 0,187% de la 0,173%, prin vanzarea a circa 3.000 de actiuni, vanzari mai mari realizand cu actiunile de la Turbomecanica, unde participatia societatii a scazut la 0,088% de la 0,318%. SIF a vandut aproape 850.000 de actiuni ale Turbomecanica.
Dintre celelalte SIF-uri, doar SIF Oltenia, care de regula a avut cea mai activa politica de investitii pe piata de capital, a mai realizat tranzactii cu unele dintre actiunile mari de la Bursa. Societatea a cumparat 10.000.000 de actiuni ale Petrom, dar si alte 340.000 de actiuni ale Bancii Transilvania, in valoare in prezent pe Bursa de 1,76 milioane de euro si, respectiv, de peste 100.000 de euro.
In urma acestor achizitii, societatea si-a majorat detinerea de la Petrom de la 0,86% la 0,88% si la Banca Transilvania la 5% de la 4,99%.
Printre vanzarile SIF, au fost cele de pe Antibiotice si Mechel Targoviste. La finalul anului, SIF Oltenia controla 10,10% din actiunile Antibiotice fata de 10,89% dupa primele noua luni, si 8,92% la Mechel Targoviste fata de 10,10%.
Vanzari mai importante pe unul din titlurile mari de pe piata a realizat SIF Transilvania, care si-a redus detinerea de la Banca Transilvania la 0,82% fata de 1,35%, aceasta fiind practic si singura miscare a societatii pe actiunile principale de pe piata.
Anul trecut, tranzactiile majore derulate de SIF-uri au avut loc cand acestea au putut sa speculeze dorinta unor actionari majoritari de a-si consolida participatiile (cazurile Sicomed - SIF Oltenia si Moldova, Silcotub - SIF Banat-Crisana sau societatile din turism - SIF Transilvania).
Veniturile incasate de pe urma unor astfel de tranzactii, la care s-au adaugat dividendele incasate de la banci, le-au permis sa-si depaseasca profitul bugetat pentru 2006, asa ca SIF-urile nu au mai simtit nevoia sa aiba o prezenta mai puternica pe piata de capital.
Pe de alta parte, actiunile principale de la Bursa au avut o evolutie slaba in 2006, in conditiile in care analistii au ajuns sa le considere a fi evaluate cel putin apropiate de niveluri corecte. Lipsa de oportunitati de pe piata a determinat SIF-urile sa ia tot mai mult in considerare realizarea de plasamente pe pietele externe, SIF Muntenia chiar efectuand astfel de investitii.
Cel mai ridicat profit dintre SIF-uri l-a avut anul trecut SIF Oltenia, cu un castig de circa 85,6 milioane de lei (24,3 milioane de euro), potrivit datelor preliminare raportate la Bursa. Celelalte doua SIF-uri, care mai trebuia sa prezinte datele, SIF Muntenia si Transilvania, au obtinut profituri nete de 75,86 milioane de lei (21,5 milioane de euro) si, respectiv, de 55,37 milioane de lei (15,7 milioane de euro), conform UNOPC. Castigurile celor doua societati sunt cu 44,8% si, respectiv, cu 46,3% mai mari decat cele din 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO