Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, dolarii si investitorii

04.11.2005, 21:19 10

Caderea actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) a tras ieri toata piata in jos, toti indicii care urmaresc companiile listate la Bursa inregistrand un declin de aproape 2%.

Brokerii spun ca evolutia in scadere a pietei a venit si pe fondul anuntului Fed, banca centrala americana, de majorare a ratei dobanzii de referinta, scaderea fiind bineinteles exacerbata de informatiile privind noile probleme ale grupului Rompetrol.

Fed a anuntat miercuri majorarea ratei dobanzii de referinta cu 0,25% pana la 4%, un nivel maxim al ultimilor patru ani. Totodata, analistii au declarat ca se asteapta si la alte majorari. Nivelul acestei rate de dobanda este important in conditiile in care pe de o parte unele din fondurile care sunt prezente pe pietele emergente investesc pe bursele din acestea cu bani "imprumutati", iar pe de alta parte unele fonduri prefera sa-si indrepte atentia, in urma acestor cresteri de dobanda, asupra instrumentelor cu venit fix, mai ales tinand cont de riscul mult mai scazut al acestora. "Exista acest concept de ''fly to quality''", comenta un broker.

Chiar daca spun ca intr-adevar au fost si fonduri care au vandut din actiunile detinute pe piata de la noi, brokerii mai adauga si faptul ca nu cred ca este vorba de o iesire masiva de pe Bursa.

"Nu cred ca se iese masiv. Si in acelasi timp nu cred ca au fost dintre fondurile cele mai mari, mai ales ca acestea au ales sa studieze foarte atent companiile romanesti. Ies probabil cei care privesc de mai ''sus'' ce se intampla pe aceste piete, dintre cei care privesc situatia la nivel global. Dintre cei care au vandut, sunt clar si investitori care pleaca complet de pe piata, dar nu cred ca aceasta este o situatie generalizata in randul acestora, pentru ca am vazut totodata o redirectionare din partea lor spre alte titluri de la noi", a precizat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank.

Brokerii considera ca este foarte greu de prezis acum in ce mod va evolua piata pe termen scurt.

"Exista pe piata aceasta tendinta de asteptare la un declin pe parcursul acestei luni, evolutie care ar putea fi explicata prin factori deja stiuti si tot comentati. Pe de alta parte, mai exista si chestiunea cu privatizarea BCR, in perioada urmatoare trebuind sa vina si rezultatul ultimelor negocieri. Toata lumea se asteapta ca Erste sa iasa castigatoare si din cate am aflat pana acum, cei de la Erste s-au obligat sa listeze BCR la bursa, si aici si la Viena. Aceasta promisiune ca banca va fi listata valoareaza foarte mult. In aceste conditii, conjunctura legata de privatizarea BCR poate schimba din nou foarte multe lucruri si face greu de prevazut o tendinta pentru piata", considera Ionescu.

SIF-urile au inregistrat ieri o scadere medie de 2%. Cele mai tranzactionate actiuni din acest grup au fost cele ale SIF Moldova, cu un rulaj de 7,4 milioane de lei (2 milioane de euro). Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a derulat la 1,84 lei/actiune, in scadere cu 2,7%.



Piata RASDAQ

Scaderile au revenit ieri si pe Bursa Electronica RASDAQ, in special la Categoria I, unde majoritatea emitentilor au inchis sedinta pe minus.

Cel mai tranzactionat emitent de la Categoria I a fost ieri operatorul portuar Socep Constanta, ale carui actiuni au facut obiectul unor transferuri in valoare de 106.000 de lei (29.000 de euro). Pe fondul unei presiuni puternice la vanzare, pretul de tranzactionare al titlurilor Socep a coborat pe parcursul sedintei pana la un minim de 0,25 lei/actiune. Spre final, cotatia si-a mai revenit, inchizand sedinta la 0,264 lei/actiune, in coborare cu 2,2% fata de ziua precedenta.

Actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila s-au situat ieri pe locul al doilea la Categoria I, din punct de vedere al rulajului, tranzactiile care au implicat aceste titluri insumand 29.000 de lei (8.000 de euro). Cursul titlurilor Braiconf a oscilat intre un minim de 0,54 lei/actiune si un maxim de 0,555 lei/actiune. Cotatia de inchidere, de 0,55 lei/actiune a fost cu 2,6% mai scazuta decat cea inregistrata la finele sedintei anterioare.

Actiunile Rompetrol (Vega) nu au scapat nici ele de scaderi, depreciindu-se ieri cu 2,3%. Ultima cotatie pentru aceste titluri a fost de 0,0635 lei/actiune, iar tranzactiile realizate s-au ridicat la aproape 15.000 de lei (4.000 de euro).

Cele mai tranzactionate actiuni ale sedintei de ieri au fost insa titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, care au tinut capul de afis pe RASDAQ in ultimele luni. Cu actiunile companiei farmaceutice s-au realizat ieri tranzactii in valoare de 472.000 de lei (129.000 de euro).

Cursul titlurilor Biofarm s-a mai stabilizat in ultimele doua sedinte, dupa ce acestea au pierdut peste 10% in doar cateva zile. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au realizat ieri in intervalul de pret 0,49 - 0,51 lei/actiune, pretul de inchidere fiind de 0,5 lei/actiune. Cotatia medie a inregistrat o apreciere de 0,6% comparativ cu sedinta precedenta.

Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au pierdut ieri 1,7%, inchizand sedinta la 1,68 lei/actiune, dupa ce compania a anuntat o scadere a profitului la noua luni. Tranzactiile care au avut in prim-plan acest emitent au insumat 37.000 de lei (peste 10.000 de euro).

Titlurile producatorului de ulei Argus Constanta au fost ceva mai cautate de investitori, castigand 1,6%, pe fondul unor transferuri de 34.000 de lei (9.500 de euro). Ultimul pret pentru aceste actiuni a fost ieri de 3,25 lei/actiune.

andrei.chirileasa@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO