Burse - Fonduri mutuale

Piata a inceput sa se linisteasca. Chiar sa scada

14.02.2006, 20:43 14

Bursa a inceput saptamana cu o sedinta foarte linistita, cu stagnari in jurul preturilor anterioare si cu volume mult in scadere. Actiunile unora dintre cei mai mari emitenti precum BRD, Banca Transilvania sau Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inchis la aceleasi preturi de vineri, in timp ce SIF-urile au inregistrat scaderi usoare, in medie de pana la 1%.

Indicele BET a pierdut ieri 0,4%, fiind tras in jos mai ales de evolutia actiunilor Petrom, care au pierdut 1,6%, pe un volum insa foarte redus, tranzactiile cu titlurile companiei petroliere insumand doar 1,2 milioane de lei (0,34 milioane de euro). Volume in scadere au avut si SIF-urile, cele mai tranzactionate in piata titluri din acest grup fiind cele ale SIF Transilvania, cu transferuri de 2,6 milioane de lei ( 0,7 milioane de euro). Actiunile acestei SIF alaturi de cele ale SIF Moldova au facut obiectul si unor tranzactii speciale.

Brokerii spun ca starea de relativa acalmie de pe piata se datoreaza pozitiilor de asteptare luate de investitori.

"Marii investitori au luat pozitii de asteptare. Cine a avut de cumparat a cumparat pana acum. Starea aceasta de acalmie eu o consider abosolut fireasca, investitorii preferand sa astepte sa vada rezultatele finale financiare ale companiilor, politica de dividende pe care acestea o vor adopta si bugetele pe 2006", considera Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

"Cred ca piata o sa intre pe un palier de stabilizare, cu fluctuatii in jurul nivelurilor de pret actuale, pana la reuniunile AGA. Nu putem vorbi de o intrare pe un trend descendent atata timp cat prognozele pe care si le-au facut investitorii nu sunt infirmate de rezultatele financiare finale ale companiilor", a mai precizat Nilas.

Brokerii mai spun ca investitorii prefera sa nu se grabeasca in aceasta perioada, avand in memorie si modul in care a evoluat piata pe final de februarie anul trecut.

"Pentru multi investitori, actiunile par acum destul de scumpe. Sunt multi cei care considera ca si-au atins limitele superioare in conditiile actuale si isi marcheaza profitul sau se gandesc sa o faca. Lumea este in general in expectativa, asteptand finalul de luna, in conditiile in care isi amintesc ca anul trecut finalul lui februarie a insemnat intrarea pietei pe o tendinta puternica de scadere", considera Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest.



Actiunile Bancii Transilvania au fost singurele care au facut in piata obiectul unor tranzactii mai mari. Cu aceste titluri

s-au derulat transferuri de 6,8 milioane de lei (1,9 milioane de euro), cursul ramanand in jurul preturilor anterioare. La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 1,49 lei/actiune, egal cu nivelul maxim la care titlurile au fost tranzactionate pe parcursul sedintei. De altfel, pretul la care actiunile bancii au fost tranzactionate pe parcursul sedintei nu au coborat sub pragul de 1,48 lei/actiune. Brokerii spun ca nu se asteapta nici pe termen scurt la variatii importante pentru aceste actiuni. In ultimele zile actiunile bancii s-au plafonat sub nivelul de 1,5 lei/actiune.



Titlurile SIF Moldova s-au depreciat ieri cu 1,5%, inchizand sedinta la nivelul de 2,61 lei/actiune. Tranzactiile realizate ieri in piata cu titlurile SIF Moldova au fost de 645.000 de euro. In ultima perioada s-au redus tranzactiile realizate cu titlurile SIF, in conditiile in care nu au mai aparut stiri noi care sa sustina noi cresteri. Exceptand transferurile din piata, titlurile SIF Moldova au facut ieri obiectul a trei tranzactii speciale in valoare de 455.000 de euro, perfectate la pretul de 2,62 lei/actiune. SIF Moldova, care a obtinut in 2005 un profit net de 13,3 mil. euro, a anuntat ca intentioneaza sa distribuie un dividend brut de 0,0670 lei/actiune.



Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au pierdut ieri peste 4%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,59 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor Impact se mentine la un nivel bun, transferurile realizate cu acestea totalizand 550.000 de euro. In ultima perioada, unii dintre managerii companiei si-au vandut participatiile, cumparatori fiind fonduri straine, care au ajuns sa controleze un sfert din actiunile companiei, in timp ce Ioan Popp si ceilalti manageri controleaza circa 42% din titluri. Actiunile Impact au crescut de la inceputul anului cu peste 31%, desi conducerea companiei a avertizat ca rezultatele pe 2005 vor fi probabil sub asteptari.



Titlurile operatorului portuar Socep Constanta au scazut ieri cu 1,2% si au inchis sedinta la 0,242 lei/actiune, dupa ce compania a raportat rezultatele financiare preliminare pe 2005. Socep a inregistrat anul trecut un profit net de 2,25 mil. euro, de doua ori mai redus fata de 2004, reusind totusi sa se incadreze in termenii bugetati. Afacerile companiei s-au redus anul trecut cu 14%. Cu titlurile Socep s-au realizat ieri si doua tranzactii speciale in valoare de 267.000 de euro, la un pret de 0,21 lei/actiune, cu 13% mai jos decat cel din piata. In ultimul an, in actionariatul companiei au intrat mai multe fonduri de investitii si SIF Oltenia, care detine 7,5% din actiuni.



Titlurile producatorului de confectii Braiconf Braila au facut ieri obiectul a doua tranzactii speciale prin care s-a transferat 8% din capitalul companiei. Potrivit unor informatii din piata, operatiunile au reprezentat transferuri de pachete intre doua fonduri de investitii apartinand aceluiasi grup. Cele doua transferuri s-au perfectat la pretul de 0,31 lei/actiune, cu peste 24% sub pretul la care actiunile s-au tranzactionat in piata. Valoarea operatiunilor a fost de 1,1 milioane de lei (0,3 mil. euro). Ultima tranzactie din piata cu actiunile producatorului de confectii s-a derulat la pretul de 0,41 lei/actiune, egal cu cel din sedinta precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO