Burse - Fonduri mutuale

Pieţele europene deschid pe minus pe măsură ce investitorii reacţionează negativ la decizia Rezervei Federale. Contractele futures pe acţiuni din SUA, în scădere cu 0,3%. Declinuri de până la 3,1% în Asia

Bursa germană scădea cu 1,2% prin prisma indicelui DAX 30

Bursa germană scădea cu 1,2% prin prisma indicelui DAX 30

Autor: Eduard Ivanovici

27.01.2022, 11:23 631

UPDATE ora 14:50 -- FTSE 100, FTSE MIB şi IBEX 35 înregistrează creşteri de 0,5%, 0,35%, respectiv 0,5%. DAX 30 şi CAC 40 sunt pe minus cu 0,4%, respectiv 0,2%. Indicele BET al bursei româneşti se depreciază cu 0,4%. Stoxx 600 raportează un declin de 0,25%.

 

Pieţele europene de acţiuni scădeau în primele ore ale şedinţelor de tranzacţionare de joi, în contextul în care investitorii globali reacţionează la cea mai recentă decizie de politică monetară a Rezervei Federale.

Indicele pan-european Stoxx 600 era pe minus cu 0,85% la 11:10, ora României, acţiunile tech suferind cel mai pronunţat declin, 3%. Toate sectoarele prezente în indice erau pe minus, singura excepţie fiind domeniul bancar, care creştea cu 0,6%, conform CNBC.

Grupul Deutsche Bank afişa un avans de 3,8%, sfidând astfel aşteptările pieţei după ce a înregistrat profituri în ultimul trimestru de anul trecut, marcat – de asemenea – de o creştere a veniturilor băncii germane.

Deutsche a menţionat că profitul aferent acţionarilor a ajuns la 145 de milioane de euro în T4/2021 – al şaselea trimestru consecutiv pe profit şi o creştere aproape triplă faţă de nivelul raportat în aceeaşi perioadă din 2020.

La polul opus al indicelui blue chip-urilor europene, brandul britanic de încălţări Dr. Martens scădea cu aproape 16% după publicarea rezultatelor trimestriale.

La Frankfurt, indicele DAX 30 se deprecia cu 1,2%, în timp ce FTSE MIB din Milano şi bursa din Paris, reprezentată de indicele CAC 40, scădeau cu 0,5%, respectiv 0,8%. Indicele londonez FTSE 100 înregistra o scădere de doar 0,02%, iar IBEX 35 din Madrid era pe minus cu 0,2%.

În SUA, contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq raportau scăderi de circa 0,3%. La Bucureşti, indicele BET se deprecia cu 0,4%.

Dinamicile sunt mult mai pronunţate în Asia, unde indicii Asia Dow, Nikkei 225 şi Shanghai Composite scădeau cu 2,7%, 3,1%, respectiv 1,8%. Indicele Hang Seng din Hong Kong se deprecia cu 2%.

Pieţele globale reacţionează la semnalul oferit miercuri de Rezerva Federală a Statelor Unite, conform căruia banca centrală va efectua în curând prima majorare a ratelor dobânzilor a ultimilor trei ani.

Grupul de decizie din cadrul Fed a spus că benchmark-ul de împrumut pe termen scurt va creşte – cel mai probabil – cu un sfert de punct procentual. Evenimentul ar marca prima majorare din decembrie 2018. Comitetul Federal pentru Piaţa Liberă nu a specificat data exactă a creşterii dobânzii de referinţă, însă analiştii se aşteaptă ca instituţia să majorele ratele până în luna martie.

Declaraţia a venit drept răspuns la faptul că inflaţia din Statele Unite a atins recent cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani.

Acţiunile americane au crescut la începutul şedinţei de tranzacţionare de ieri, însă sentimentul pieţei s-a schimbat spre sfârşitul sesiunii, Dow Jones şi S&P încheind cu un minus de 0,38%, respectiv 0,15. Nasdaq a crescut cu 0,02%.

Astăzi, pieţele americane se pregătesc să deschidă din nou în teritorii negative, cel puţin prin prisma contractelor futures.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO