Viitorii pensionari ai României, adică aceia ai căror bani pentru bătrâneţe sunt administraţi privat prin intermediul fondurilor Pilon II, sunt investitori la companii precum Adidas, Daimler, Louis Vuitton, Inditex, Volkswagen, Philips, şi au în total plasamente în acţiuni listate pe burse externe de circa 1 miliard de lei, arată datele agregate de ZF din rapoartelor fondurilor de pensii.
Prin urmare, prin aceste investiţii pe plan extern, administratorii fondurilor Pilon II iau expunere la companii cu o istorie îndelungată şi care au o structură diversificată pe plan global a modelului de afaceri, ceea ce le permite acestora să se plieze pe mai multe cicluri economice, chiar şi sezoniere, care de multe ori nu se sincronizează cu cele din România.
„Înseamnă că nu-ţi rişti banii într-o societate necunoscută, ci într-una cu un istoric îndelungat”, explică economistul Aurelian Dochia. „Diversificarea internaţională este foarte importantă pentru că există cicluri de afaceri care nu sunt sincrone cu cele din România”, spune economistul.
Din rândul celor şapte fonduri de pensii private care activează în România, cinci sunt acţionare pe burse externe, în timp ce AZT Viitorul Tău şi Metropolitan Life Pensii preferă să-şi păstreze investiţiile în acţiuni listate doar la Bucureşti. Astfel, circa 5 milioane de viitori pensionari au plasamente la burse precum cea de la Paris, Frankfurt, Milano, Olanda, investiţii în acţiuni de circa 1 miliard de lei la S1/2019, arată datele agregate de ZF. Spre comparaţie plasamentele fondurilor Pilon II în acţiuni listate la Bucureşti sunt de circa 9,9 miliarde de lei, arată cele mai recente date, cele de la iunie 2019.