Burse - Fonduri mutuale

Posibilitatea anularii unei majorari de capital a propulsat actiunile ARDAF cu 25%

Posibilitatea anularii unei majorari de capital a propulsat actiunile ARDAF cu 25%
01.08.2006, 19:56 22

Actiunile companiei de asigurari ARDAF Cluj-Napoca au sarit ieri cu 25% in ciuda situatiei dificile in care se afla compania. Cresterea nu fost datorata insa imbunatatirii perspectivelor financiare ale companiei, ci perspectivei anularii unei majorari de capital pentru care data de inregistrare a trecut deja.
Daca actionarii stiau acum o saptamana ca aveau dreptul sa subscrie 1,42 de actiuni noi la valoarea nominala, pret de circa 4 ori mai mic decat pretul din piata, acum nu mai sunt siguri daca au sau nu acest drept. In consecinta pretul actiunilor, care a scazut puternic din cauza trecerii datei de inregistrare pentru majorarea de capital, a inceput acum sa isi revina.
Actionarii ARDAF aprobasera la mijlocul lunii iunie emiterea a 71 de milioane de actiuni noi, care ar fi urmat sa fie vandute actionarilor inregistrati la data de 24 iulie cu 0,1 lei/actiune, fata de pretul de 0,33 lei/actiune cat valorau actiunile pe piata. Acestia ar fi avut dreptul sa subscrie 1,42 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta.
Drept consecinta actiunile ARDAF au scazut cu circa 40% si s-au stabilizat in jurul a 0,2 lei/actiune.
Ulterior, compania a intrat in administrare speciala, iar administratorul numit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a propus anularea majorarii de capital in valoare de 71,2 milioane de lei (circa 20 mil. euro) si aprobarea unei noi majorari, in valoare de 110 milioane de lei (circa 31 mil. euro).
Conform legislatiei pietei de capital, la noua majorare vor avea dreptul sa participe actionarii care detin actiunile la o data ulterioara AGA. Daca hotararea va fi aprobata, actionarii isi vor pierde drepturile de preemptiune pe care le-au primit la data de referinta pentru prima majorare, iar daca si-au vandut intre timp actiunile, nu vor mai primi dreptul de a subscrie actiuni la a doua majorare. Anularea majorarii de capital si aprobarea noii majorari ar urma sa fie discutate le inceputul saptamanii viitoare.
De la convocarea AGA pentru anularea majorarii de capital actiunile companiei au urcat cu 40%, recuperand astfel cea mai mare parte a caderii de dupa prima data de referinta.
Reprezentantul local al unui fond de investitii, Masterfield Investment Group, a declarat saptamana trecuta ca fondul pe care il reprezinta este interesat de preluarea pachetului majoritar Ardaf pentru 40 de milioane de dolari (31,4 milioane de euro).
CSA a dispus intrarea Ardaf in administrare speciala pe 18 iulie, numindu-l pe avocatul Radu Cocea administrator special in locul Consiliului de Administratie ales de actionarii companiei. Majorarea de 31 de milioane de euro pentru care acesta va cere aprobarea actionarilor este ceruta de CSA pentru redresarea a companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO