Burse - Fonduri mutuale

Prefab, companie controlată de Petre Marian Miluţ, îşi reduce puternic profitabilitatea din cauza inflaţiei care diminuează cererea pentru materiale de construcţii: 816.000 lei profit net şi 94 mil. lei venituri

Prefab, companie controlată de Petre Marian Miluţ,...

Autor: Liviu Popescu

01.11.2023, 09:25 186

Producătorul de elemente prefabricate din beton Prefab Bucureşti (PREH), companie controlată indirect de antreprenorul Petre Marian Miluţ, a raportat în primele nouă luni din 2023 venituri din exploatare de 94 mil. lei, faţă de 72 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022 pe fondul creşterilor preţurilor de vânzare. 

Însă reducerea activităţii şi cheltuielile mai mari a adus un profit net de 816.000 de lei în primele nouă luni, faţă de 7,5 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022. Cheltuielile companiei s-au majorat cu 50% la 91,5 mil. lei, cele mai mari creşteri fiind cele cu salariile şi cu materiile prime şi materialele consumabile utilizate în activitate. Ieri după amiază acţiunile scădeau cu 3% pe tranzacţii foarte mici. 

„Deşi am traversat o perioadă deosebită cu care mediul economic nu s-a mai confruntat, societatea a acordat o atenţie sporită activităţii şi a acţionat cu prudenţă şi responsabilitate în actul managerial. În prezent fenomenul cel mai îngrijorător este creşterea inflaţiei care determină scăderea cererii în piaţa materialelor pentru construcţii datorită scăderii puterii de cumpărare şi orientarea către produse existenţiale a consumatorilor”, se arată în raportul Prefab. 

Prefab are o capitalizare bursieră de 148 mil. lei. În anul 2023 acţiunile s-au apreciat cu 30% pe tranzacţii de 203.000 de lei. Acţiunile se tranzacţionează la 3,04 lei pe unitate. Cel mai mare acţionar, cu aproape 70%, este compania Romerica International SRL, care potrivit datelor Termene.ro este controlată de Petre Miluţ (80%) şi Andrei Carol Stieber (20%). 

„La data de 30 septembrie 2023 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, se constată menţinerea blocajului în piaţa materialelor pentru construcţii cauzat de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor.“ ​

În ceea ce priveşte piaţa de prefabricate din beton armat şi precomprimat, stâlpi electrici, elemente de autostradă, piese prefabricate pentru hiper sau supermarketuri, grinzi pentru poduri rutiere, cauza este lipsa proiectelor mari pentru infrastructura naţională şi a forţei de munca calificată, piaţa menţinându-se la un nivel scăzut datorită blocajelor financiare în domeniul investiţional national. ​ Deşi investiţiile din fonduri europene sunt vitale pentru economia românească, absorbţia acestora este sub nivelul optim. Implementarea PNRR şi absorbţia fondurilor europene ar tebui să fie un obiectiv major pentru România. Climatul economic este în continuare caracterizat de fiscalitate excesivă şi schimbătoare, existând riscul de creştere a impozitelor şi taxelor pentru finanţarea cheltuielilor publice, legislaţie greoaie, birocraţie exagerată în obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare funcţionării, risc valutar cu influenţă în preţul unor materii prime şi materiale”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO