Burse - Fonduri mutuale

Producerea de blindate terestre a urcat cu 15% afacerile Aerostar Bacău

Producerea de blindate terestre a urcat cu 15% afacerile Aerostar Bacău
19.07.2010, 23:40 104

Producătorul de avioane militare şi civile şi componente pentruindustria aeronautică şi de apărare Aerostar Bacău (ARS) a raportatpentru primul semestru o cifră de afaceri de 70,35 mil. lei(aproape 17 mil. euro), în creştere cu 14,6% faţă de perioadasimilară a lui 2009.

Compania a înregistrat un profit net de 1,96 mil. lei (472.000de euro), cu 44% mai mare decât în prima jumătate a lui 2009.

În trimestrul al doilea, compania a consemnat vânzări de 39 mil.lei, în creştere cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, însă a avut pierderi de 750.000 de lei, după ce încheiaseprimul trimestru cu un profit net de 2,71 mil. lei.

Creşterea afacerilor Aerostar a fost susţinută de segmentulproducţiei pentru piaţa civilă, care a avut o pondere de 61% dincifra de afaceri, depăşind pentru prima dată livrările companiei pepiaţa militară, potrivit datelor din raportul semestrial alcompaniei. Aerostar era în mod tradiţional un furnizor de produseşi servicii pentru piaţa de aviaţie militară, însă lipsa comenzilordin partea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a determinatconducerea firmei din Bacău să se orienteze tot mai mult cătresegmentul aviaţiei civile.

Fabricaţia în domeniul aviaţiei, principalul segment deactivitate al Aerostar până în 2009, i-a adus în primul semestrucirca 27% din cifra de afaceri, reparaţiile de avioane au generat20%, iar mentenanţa pentru avioane civile i-a adus 18%.

Segmentul cu cea mai mare creştere şi care a ajuns să deţină ceamai mare pondere în afacerile Aerostar îl reprezintă producţia desisteme defensive terestre, care a generat aproape 30% dinvânzări.

Aerostar a încheiat în prima parte a anului un parteneriat cufirma americană Textron Marine & Land Systems, parte a grupuluiamerican din industria aeronautică de apărare Textron, pentruproducţia de vehicule de securitate blindate şi transportoareblindate destinate modernizării bazei materiale a Forţelor TerestreRomâne. Potrivit înţelegerii, Textron va pune la dispoziţieexpertiza şi tehnologia, iar Aerostar va asigura producţia şiasamblarea vehiculelor militare.

La finele lunii iunie, Aerostar a primit din parteaautorităţilor din SUA certificarea pentru avionul Festival R40S,care va putea fi distribuit pe piaţa americană ca avion sport uşorspecial. Vânzările interne au reprezentat în primul semestru circa56% din afacerile Aerostar, spre deosebire de prima jumătate a lui2009, când exporturile i-au adus 76% din vânzări.

Deşi afacerile i-au crescut în primul semestru, Aerostar aoperat şi unele disponibilizări pentru a-şi reduce costurile. Dincompanie au plecat 90 de salariaţi, dintre care 76 în cadrulprogramului de restructurare, şi au venit 5 noi angajaţi la finelelunii iunie, Aerostar dispunând de un număr total de 1.262 deangajaţi. Cheltuielile salariale s-au redus astfel cu 3,5%, la23,96 mil. lei (5,77 mil. euro). Compania a reuşit să facă economiişi la partea de prestaţii externe, majorându-şi profitul dinexploatare cu 88%, la 1,77 mil. lei.

Profitul financiar s-a dublat la 1,96 mil. lei, în condiţiile încare Aerostar nu are credite bancare. Mai mult, compania avea lafinele lunii iunie lichidităţi de peste 25 mil. lei (5,9 mil. euro)în conturi bancare.

Aerostar este evaluată în prezent la circa 108 mil. lei (25,8mil. euro), după ce acţiunile au crescut ieri cu 2,8%, la 0,925lei. Compania este controlată de firma Iarom din Bucureşti, caredeţine 71%, în timp ce SIF Moldova are 11,3%. Iarom este deţinutăde trei persoane fizice, Gabriel Filip (directorul general alAerostar), Doru Damaschin (directorul financiar) şi Mihail Toncea,fiecare cu câte 33% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels